Smoothies (Foto: Malte Danielsson)
Smoothies (Foto: Malte Danielsson)

Rens kroppen med klorofylldrikk

Er det helsebringende å sette kroppen på avgiftingskur? Samboerparet Cathrine og Stian er strålende fornøyd med sine resultater.

Er vi skrudd sammen så enkelt at dersom du lar være å spise og drikke mat som ikke er sunt i en periode så renser du kroppen innvending?

Ja, mener den svenske kostholdseksperten og forfatteren Ulrika Davidsson.

- Gir du kroppen din en velfortjent ferie i noen uker vil du oppleve at du får bedre helse og et bedre liv, forteller Davidsson.

Ulrika-Davidsson (Foto: Malte Danielsson)
Ulrika-Davidsson (Foto: Malte Danielsson)

Innvendig rens

Detox betyr avgiftning eller utrensing, og bygger på prinsippet om å rense kroppen for avfalls- og giftstoffer.

Ved å spise sunn mat med mye antioksidanter bremses dannelsen av frie radikaler som skader cellene, og aldringsprosessen skal etter sigende forsinkes.

En detoxkur varer gjerne i 2-4 uker. Det er vanlig å kutte ut kaffe, alkohol, sukker, tilsetningsstogger og lette karbohydrater.

- Hun var nysgjerrig og jeg skeptisk

Samboerparet Cathrine Lie og Stian Sveen forsøkte detoxkur sammen. Stian innrømmer at motivasjonen lå hos Cathrine.

- Hun er nysgjerrig på alt og ville vite om dette virket. Jeg var mer skeptisk og ble med av praktiske grunner, forteller Stian.

Cathrine-og-Stian-2 (Foto: privat)
Cathrine-og-Stian-2 (Foto: privat)

Paret forteller at det krevde en del planlegging i forhold til matvarehandling. De fulgte et måltidsskjema fra boken, men at de gjorde det sammen, gjorde det lettere å gjennomføre. Det var også utfordrende i sosiale sammenhenger.

Røykfri og slankere

Begge merket de samme forandringene.

- De første to dagene var vi slappe og hadde hodepine, sikkert pga kaffemangel. Men etter noen dager følte vi oss mer opplagte, bedre søvn og mer energi, forteller paret.

Opplevde dere vedvarende positive effekter etter detoxkuren?

- Jeg sluttet å røyke permanent (må være røykfri i kurperioden) og Stian gikk ned i vekt, forteller Cathrine. Vi sover bedre begge to, har mer energi og ikke minst har vi blitt mer bevisst på innhold i matvarene vi spiser.

Aktuell med bok

Den svenske kostholdsrådgiveren Ulrika Davidsson forsøkte selv detox kur i England, og ble hektet.

- Forbrenningen økte, jeg sov bedre, fikk mer energi og etter to uker hadde jeg vakrere hud og hår, forteller Davidsson som til daglig driver The Diet Shop i Stockholm.

Davidsson er aktuell med boken «Detox: rens kroppen og gå ned i vekt» hvor du finner oppskriftene til hvordan man gjennomfører en detoxkur.

Chèvregrateng (Foto: Malte Danielsson)
Chèvregrateng (Foto: Malte Danielsson)

Fleip eller fakta?

De lærde strides om det faktisk er en helsegevinst i en detoxkur. Vi spurte 3 fagpersoner om det å avstå fra enkelte matvarer i perioder kan gi positive helseeffekter.

ER DETOX SUNT FOR KROPPEN? Hvis ja, hvilke matvarerer bør en unngå?

FEDON LINDBERG, lege og forfatter:

- Det beste er å utvikle en total livsstil som gjør at man ikke trenger avgiftningskurer, men i og med at vi ikke kan unngå helt miljøbelastning fra alt rundt oss, selv med en sunn livsstil, kan det være lurt å hjelpe kroppens avgiftningssystem gjennom perioder.

Hva bør man kutte fra kosten i en event detoxperiode?

- All bearbeidet mat, særlig mat som er utsatt for høy temperatur (stekt og frityrstekt mat, ekstruderte produkter som corn flakes, knekkebrød, grillet mat, gatekjøkkenmat).

Videre bør man fjerne sukkerholdig drikke og mat, stivelsesrik mat dvs. brød/poteter/ris/pasta, alkohol og redusere eller ta pause fra kaffe og vanlig te.

FedonA (Foto: tv2)
FedonA (Foto: tv2)

MERETE HANSEN-MØLLERUD, klinisk ernæringsfysiolog:

- Jeg ser ikke noe galt i detoxkurer så lenge det ikke er snakk om fastekurer. Dersom man med detox mener å fjerne matvarer som belaster kroppen, øker inntaket av ren, naturlig mat, samt drikker mye vann og urtete, er dette positivt for alle.

Grunnen til at man føler seg bedre er fordi slaggstoffer i kroppen kan renses ut, blodsukker og hormoner stabiliseres, og pH-balansen optimaliseres.

Det viktigste å kutte ut ved en detox-kur er alkohol, kaffe, sukker, bakst, pasta, tilsetningsstoffer og ferdigmat.

IDAR LYGREN, avd. overlege, gastromedisinsk avd., Ullevål universitetssykehus:

- Vi har ingen holdepunkter for å si at det er helsefremmende å ta en såkalt detoxkur, dette er noe vi ikke helt vet noe om. Men vi ser at for noen mennesker vil det å avstå fra enkelte matvarer som f.eks gjær og sukker gjøre at de føler seg finere og får roligere mage..

Så om du lever lengre med detoxkurer plottet inn i kalendren er høyst usikkert, men du gir deg selv uansett en mental styrkeøvelse!