fengseltortur
fengseltortur

Satt isolert åtte dager på glattcelle

Med lyset på døgnet rundt satt 25-åringen åtte dager på glattcelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter fem dager forsøkte den marokkanske mannen å ta sitt eget liv inne på glattcella i sentralarresten ved Oslo politidistrikt. Mannen brukte plastbestikk til å påføre seg skader.

– Jeg kuttet meg, men jeg fant ikke en ordentlig kniv. Hadde jeg gjort det ville jeg ha tatt mitt eget liv, sier 25-åringen til TV 2 Nyhetene, mens han viser fram skadene på magen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Selv om 25-åringen skadet seg selv og er plaget av astma og allergi fikk han ikke legetilsyn før etter seks dager.
Selv om 25-åringen skadet seg selv og er plaget av astma og allergi fikk han ikke legetilsyn før etter seks dager.

Plassmangel

Mannen ble pågrepet i en narkorazzia fredag for over en uke siden. Loven sier at ingen skal sitte mer enn to døgn på glattcelle. Men på grunn av mangel på fengselsplasser ble marokkaneren sittende i politiarresten.

– Én eller to dager kan man tåle, men ikke fire-fem eller seks dager inne på en glattcelle. Det finnes ikke et menneske som tåler det, sier mannen til TV 2.

Lyset på døgnet rundt

Selv om han skadet seg selv og er plaget av astma og allergi fikk 25-åringen ikke legetilsyn før etter seks dager. Mannen hadde også store problemer med å få sove fordi lyset sto på døgnet rundt inne på cella.

I løpet av åtte dager så han knapt dagslys, fikk ikke røyke og gikk ned flere kilo fordi han ikke tok til seg næring.

– En form for tortur

– Dette bekrefter det som Europarådets torturkomité tidligere har sagt, at det å sitte på glattcelle over lang tid er brudd på menneskerettighetene og en form for tortur, sier 25-åringens advokat Aase Karine Sigmond til TV 2.

Forsvarer for 25-åringen, Aase Karine Sigmond.
Forsvarer for 25-åringen, Aase Karine Sigmond.

Norge har flere ganger fått kritikk av CPT (Eurparådets torturkomité) for utstrakt bruk av politiarrest. I 2009 brøt norsk politi reglene for bruk av politiarrest 2991 ganger. Det viser oversikter TV 2 har fått fra Politidirektoratet og Oslo politidistrikt.

Fredag var det 20 personer i sentralarresten i Oslo som hadde sittet på glattcelle i mer enn 48 timer.

– Jeg synes det er flaut at vårt system ikke fungerer bedre enn at vi får kritikk av torturkomiteen, sier Sigmond.

Politimester Anstein Gjengedal forsvarer bruken av politiarrest, og mener han ikke bryter menneskerettighetene ved å holde en ung mann på glattcelle i åtte dager.

– Dette er ikke en ønskelig situasjon for Oslo-politiet. Men retten har altså funnet at vilkårene for å varetektsfengsle mannen er til stede. Vi kan ikke løslate en person som begår så alvorlig kriminalitet, sier politimester Anstein Gjengedal til TV 2.

– Det er ikke tortur etter min oppfatning

Gjengedal avviser at det er tortur å sitte på en celle med lyset på døgnet rundt i åtte dager.

– Det er ikke tortur etter min oppfatning, sier Gjengedal.

Oslo politidistrikt har flere ganger de siste årene krevd at det blir etablert flere varetektsplasser på Østlandet, senest i et brev til Politidirektoratet 23. september i fjor.

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal.
Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal.

– Dette har vært et problem som har eksistert helt siden jeg ble politimester, og vi har påpekt det flere ganger både skriftlig og muntlig uten at det har skjedd noe, sier Gjengedal.

– Jeg har ansvaret for at hovedstaden er trygg. Jeg kan ikke la voldtektsforbrytere, ranere og vinningskriminelle gå fri. Men da må også fengselsmyndighetene gjøre en jobb med å skaffe nok varetektsplasser, sier politimesteren til TV 2.

Flere advokater og Forsvarergruppen av 1977 har nylig sendt klager til Europarådet på bruken av glattcelle i Norge.

– Jeg regner med at komiteen kommer på inspeksjon i løpet av våren for nå har Europarådet fått mange nye klager fra norske advokater, sier advokat Aase Karin Sigmond til TV 2.

Vil etablere flere fengselsplasser

Statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet sier at de tar problemet på alvor og at det vil bli etablert flere plasser i fengslene for varetektsfanger.

– Vi har etablert 400 nye fengselsplasser i løpet av de fire siste årene. Vi åpner Halden fengsel også med ytterligere 251 plasser nå 1. april. I tillegg til det har vi stilt 40 plasser til disposisjon for Oslopolitiet ved Oslo Kretsfengsel. Vi har også utvidet ordningen med elektronisk hjemmesoning slik at vi skal få etablert og frigjort ytterligere plasser til varetekt, sier Moland Pedersen til TV 2.

375725

På spørsmål om politimesteren tror at situasjonen nå vil bedre seg, svarer Anstein Gjengedal:

– Jeg tror det ikke før jeg ser det.

Etter åtte dager i varetekt ble den 25 år gamle marokkanske mannen overført til en varetektsplass i Oslo fengsel lørdag.