SØKER HJELP: Statistikken viser at minoritetsrådgiverne dekker et behov, mener Integrerings  og mangfoldsdirektoratet. (Foto: Fjeldstad, Knut/SCANPIX)
SØKER HJELP: Statistikken viser at minoritetsrådgiverne dekker et behov, mener Integrerings og mangfoldsdirektoratet. (Foto: Fjeldstad, Knut/SCANPIX)

Flere søker hjelp mot tvangsekteskap

Integreringsrådgiverne har hendene fulle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor fikk minoritets- og integreringsrådgivere ved videregående skoler og norske ambassader 438 henvendelser fra unge som ville ha hjelp mot tvangsekteskap, ekstrem kontroll og vold.

25 av de 438 sakene var knyttet til tvangsekteskap gjennomført i 2009.

129 saker dreide seg om frykt for tvangsekteskap. Andre henvendelser handlet om ekstrem kontroll, vold og frykt for å bli etterlatt i utlandet, ifølge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

– Demonstrerer behovet

– Dette viser at våre rådgivere dekker et behov, sier Skjoldvor Fjeldvær, leder av IMDis forebyggingsenhet.

Året før fikk rådgiverne 170 henvendelser fra ordningen kom på plass i juni fram til desember samme år.

Fjeldvær understreker at antall henvendelser IMDi har registrert, ikke kan slå fast forekomsten av tvangsekteskap i Norge.

Prøveprosjekt

Minoritetsrådgiverne er et prøveprosjektet ved 27 videregående skoler med stor andel elever med minoritetsbakgrunn i åtte fylker. I tillegg jobber seks integreringsrådgivere ved utvalgte utenriksstasjoner i områder der tvangsekteskap forekommer. Denne tjenesten er ambulerende og settes inn der behovet er størst.

– Tallene viser at minoritetsrådgiverne dekker et behov, og at det er viktig å ha et synlig lavterskeltilbud der de unge er. Vi tror dette indikerer at flere kjenner til tjenesten og vet hvor de kan få hjelp, sier Fjeldvær. (©NTB)