Jagland refser Europarådet

Thorbjørn Jagland varsler store endringer i Europarådet, etter at han ble valgt til generalsekretær i fjor høst og tar et nådeløst oppgjør med byråkrati og sendrektighet i egen organisasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Europarådet har vært for innadvendt og lite ambisiøst. Samtidig driver EU, Europarådet og OSSE delvis og konkurrerer med hverandre om arbeidsoppgavene. Jeg tror ikke skattebetalerne er villig til å betale for det i det lange løp, sier Jagland til VG.

Nå får han full støtte fra samtlige 47 medlemsland for å iverksette store reformer i Europarådet. Onsdag varslet han de 47 ambassadørene om endringene.

– Jagland fikk overstrømmende støtte fra de 44 landene som hadde ordet, sier Petter Wille, Norges ambassadør i Europarådet.

– Da jeg kom til dette huset, forsøkte jeg å forstå hva Europarådet gjør gjennom å lese dokumenter, som budsjettet og handlingsplanen. Jeg anbefaler ingen å gjøre det. Dere vil ikke skjønne noen ting, sa Jagland til de 47 medlemslandenes ambassadører da han presenterte sin reformplan på onsdag.

Ifølge Jagland skal Europarådet bli et «fyrtårn for Europa» og de 2.000 ansatte må forberede seg på store endringer.

Europarådet, som ble grunnlagt i 1949, arbeider hovedsakelig med å fremme demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsutvikling i medlemslandene. Fem asiatiske er også med, Armenia, Aserbajdsjan, Georgia, Kypros og Tyrkia. (©NTB)