Britene snart ute av resesjon

Snart får britene trolig den etterlengtede beskjeden om at de økonomiske nedgangstidene offisielt er over. Men det vil ta lang tid før økonomien er på beina igjen, advarer fagfolk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannias statistiske sentralbyrå ONS ventes tirsdag å legge fram tall som viser at resesjonen tok slutt i fjerde kvartal i fjor. Resesjon betyr fall et lands brutto nasjonalprodukt BNP, den samlede verdi av de produserte varer og tjenester, i to eller flere kvartaler på rad.

Den britiske økonomien begynte å vokse igjen i tiden fra oktober til desember i fjor, etter seks kvartaler med negativ utvikling. Økonomene tror at veksten i det fjerde kvartalet av 2009 kom opp i 0,4 prosent.

Men fremtiden for den britiske økonomien og for verdensøkonomien som helhet er langt fra rosenrød. - Man bør merke seg at selv om vi et kommet ut av resesjon, har det harde arbeidet bare så vidt begynt, sier Colin Ellis i selskapet Daiwa Capital Markets.

Den britiske staten sliter med stor gjeld, og må antakelig låne mer i månedene som kommer. Gjeldsbyrden og håndteringen av økonomien blir ventelig et viktig tema i valgkampen fram mot det britiske nyvalget, som må holdes senest i juni i år. (©NTB)