Biden setter sin lit til irakerne

USAs visepresident Joe Biden sier han er sikker på at irakerne vil finne en rettferdig løsning på striden om flere hundre personer som er nektet å stille til valg i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Biden kom fram til Bagdad fredag kveld, og da han møtte landets ledere, forsikret han om at USA ikke vil blande seg inn i den bitre striden om hvem som skal få stille til valg den 7. mars.

I alt 511 personer nektes å stille til valg fordi de skal ha hatt tilknytning til Saddam Husseins Baath-parti, den væpnede gruppen Fedayeen eller etterretningstjenesten Mukhabarat.

Utestengelsene har nøret opp under striden mellom Iraks sjiaflertall og den sunniarabiske minoriteten som utgjorde eliten i landet under Saddam Hussein, og analytikerne mener Biden åpenbart er i Irak for å forsøke å finne en løsning på konflikten. Visepresidenten selv avviser dette.

- Jeg ønsker å gjøre det klart at jeg ikke er her for å løse denne konflikten, sa Biden da han møtte pressen sammen med Iraks president Jalal Talabani.

- Dette er noe irakerne må ordne opp i selv, men etter dagens samtaler er jeg likevel sikker på at Iraks ledere har grep om problemet og vil finne en rettferdig løsning på det, sa han. (©NTB)