Ny rapport: – Nordområdene er sårbare for oljesøl

Et oljeutslipp i nord vil gi større miljøskader enn et utslipp i sør. I verste fall kan hele økosystemet rammes, viser forskningsrapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Naturen i Lofoten-Barentshavet er mer utsatt enn områder i sør, viser rapporten, som bekrefter det man tidligere har hatt kunnskap om.

– Økosystemene i nord består av færre arter enn i sør, og har dermed mindre motstandskraft mot påvirkning fra oss mennesker. Det skal rett og slett mindre til for å skade dem, sier direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning. I tillegg til at området er sårbart, kan opprydningen etter et utslipp bli svært utfordrende, konkluderer rapporten fra Norsk institutt for naturforskning.

– Det er alltid en stor utfordring å lykkes med å rydde opp etter et oljeutslipp, men utfordringene er enda større i nord. Forhold som sterk vind, høye bølger, delvis isdekke, mørketid og begrenset infrastruktur, gjør jobben spesielt vanskelig, sier Sollie.

Oljen vil også brytes saktere ned i nord enn i sør. Også det skyldes kaldere klima, mangel på dagslys i mørketiden og stedvis isdekke. Direktoratet for naturforvaltning bestilte rapporten fordi de ønsket mer kunnskap om naturen i nord. Senere i år skal forvaltningsplanen for havområdene utenfor Lofoten og Barentshavet revideres.

– Dagens kunnskap tilsier at det ikke er forsvarlig å åpne for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Denne rapporten bygger opp under dette, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund. Han mener dette blir en lakmustest på om oljeindustrien lytter til fagkunnskap. (©NTB)