Kina styrker grepet om Tibet

Kinas politiske ledere har lagt fram en tiårsplan for utbygging av tibetansk infrastruktur og bedring av tibetanernes inntekter. Diplomater tror hensikten med planen er å befeste Kinas grep om Tibet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Hu Jintao sa på et møte i Beijing denne uken at gjennomsnittslønnen i Tibet skal opp på samme nivå som i Kina som helhet innen år 2020. Han lovet mer penger til infrastruktur, helsestell og utdanning i regionen, skrev kinesiske aviser lørdag.

Ifølge den engelskspråklige avisen China Daily er hensikten med tiårsplanen å skape «rask utvikling og varig stabilitet». Tibet ble okkupert av kinesiske styrker og annektert i 1950, men mange tibetanere har nektet å godta Kinas overhøyhet over landet.

- Stabiliteten er viktigere enn alt annet, og vi vil med fasthet motsette oss alle forsøk på løsrivelse. Vi vil trygge den nasjonale enheten og sikkerheten og opprettholde enhet mellom de ulike etniske gruppene i Tibet, sier en tjenestemann ifølge nyhetsbyrået Xinhua,

I mars 2008 kom det til sammenstøt mellom rivaliserende etniske grupper i den tibetanske hovedstaden Lhasa, der minst 18 mennesker mistet livet. Siden da har Kina trappet opp tiltakene for å få full kontroll. (©NTB)