I SENTRUM FOR SKANDALEN: Generalsekretær Ichiro Ozawa i regjeringspartiet Demokratene. (Foto: YURIKO NAKAO/REUTERS)
I SENTRUM FOR SKANDALEN: Generalsekretær Ichiro Ozawa i regjeringspartiet Demokratene. (Foto: YURIKO NAKAO/REUTERS)

Pengeskandale ryster regjeringen i Japan

Topp-politiker mistenkes for å ha mottatt millioner i bestikkelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av Japans mektigste politikere er avhørt av politiet om en pengeskandale som har rystet sentrum-venstreregjeringen i Tokyo. Skandalen utløser velgerflukt fra regjeringspartiene.

Ichiro Ozawa, som er generalsekretær i regjeringspartiet Demokratene, satt lørdag i avhør hos påtalemyndigheten. Han møtte til slutt fram til avhøret, etter å ha nektet i flere uker, meldte kringkastingsselskapet NHK og nyhetsbyrået Jiji.

Politiet har gjennomført razzia ved Ozawas kontor og arrestert tre av hans tidligere eller nåværende medarbeidere. De mistenkes for å ha mottatt millionbeløp i bestikkelser fra byggeselskaper, og investert pengene i eiendommer i Tokyo.

Skandalen har svekket japanernes tillit til statsminister Yukio Hatoyama og hans koalisjon, som består av Demokratene, Japans Nye Folkeparti og sosialdemokratene. Svekkelsen kan påvirke utfallet av mellomvalget i Japan til sommeren.

Japanerne skal i juli eller august velge nye representanter til nasjonalforsamlingens førstekammer eller «overhus». En fersk meningsmåling viser at bare 35 prosent nå ønsker at Demokratene skal få flertall i førstekammeret alene. (©NTB)