Pengeskandale ryster regjeringen i Japan

En av Japans mektigste politikere er avhørt av politiet om en pengeskandale som har rystet sentrum-venstreregjeringen i Tokyo. Skandalen utløser velgerflukt fra regjeringspartiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ichiro Ozawa, som er generalsekretær i partiet Demokratene, satt lørdag i avhør hos påtalemyndigheten. Han møtte til slutt fram til avhøret, etter å ha nektet i flere uker, meldte kringkastingsselskapet NHK og nyhetsbyrået Jiji.

Politiet har gjennomført razzia ved Ozawas kontor og arrestert tre av hans tidligere eller nåværende medarbeidere. De mistenkes for å ha mottatt millionbeløp i bestikkelser fra byggeselskaper, og investert pengene i eiendommer i Tokyo.

Japanerne skal i juli eller august velge nye representanter til nasjonalforsamlingens førstekammer eller «overhus». En fersk meningsmåling viser at bare 35 prosent nå ønsker at Demokratene skal få flertall i førstekammeret alene.

I den samme målingen sier 54 prosent at de ikke vil ha en slik utvikling. Demokratene ønsker seg kontroll over førstekammeret for å kunne få sin politikk gjennom uten å måtte føre ofte langvarige og kompliserte forhandlinger med koalisjonspartnerne. (©NTB)