Tre kvinner dømt for hallikvirksomhet

Tre kvinner fra Litauen er i Oslo tingrett dømt for hallikvirksomhet. En 21-åring som hevder hun selv har vært offer for menneskehandel ble dømt til fengsel i 90 dager. De to andre til fengsel i seks og ni måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

21-åringen som mener hun har vært offer for menneskehandel, har meldt dette til politiet. Kvinnen mener derfor at hun bør frifinnes, men det er retten ikke enig i.

Nettavisen skriver at hun anket dommen på stedet. Hennes forsvarer Silje Elisabeth Stenvaag sier at dommen er tragisk for alle kvinner som har blitt utsatt for menneskehandel.

– Som regel har de jo begått kriminelle handlinger, men Europarådets konvensjon om tiltak mot menneskehandels artikkel 26 er klar på at du ikke skal dømmes for ulovlig virksomhet som du er tvunget til. Denne dommen er veldig trist og ødelegger mye for arbeidet med å ta bakmenn i disse sakene. Dommen kan helt klart avskrekke kvinner fra å melde menneskehandel til politiet, sier Stenvaag til Nettavisen.

Retten mener at 21-åringen ikke er blitt tvunget til å begå en straffbar handling, og er derfor ikke enig i at hun skal frifinnes. Men straffen ble redusert fordi 21-åringen hadde gått til anmeldelse av menneskehandelen, og for å ha tilstått den straffbare virksomheten. 21-åringen ble dømt til fengsel i 90 dager, mens aktor hadde lagt ned påstand om fengsel i seks måneder.

De to andre tiltalte ble dømt til fengsel i seks og ni måneder. (©NTB)