Galven-tispa merkes og flyttes

Lederhannen i Osdals-flokken ble merket fredag. I tillegg skal de andre lederulvene i ulverevirene i Hedmark og den omstridte Galven-tispa merkes, deretter skal hun flyttes.

Galven-tispa er svært omdiskutert, fordi den skal ha tatt en rekke sauer, men for naturforvaltningen er denne ulven et spesielt verdifullt dyr. Derfor har myndighetene ikke tillatt felling, slik sauebøndene har krevd.

– Faren til Galven-tispa er finsk-russisk innvandrer, og derfor kan genene til tispa bli et verdifullt bidrag til en skandinavisk ulvebestand preget av innavl, sier seniorrådgiver Knut Morten Vangen i Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Alle disse ulvene merkes for å overvåke bestanden med henblikk på Stortingets fastsatte mål om tre årlige valpekull innenfor forvaltningsområdet for ulv, og for å ta vare på viktige gener.

– Vi ønsker så presis informasjon som mulig, blant annet om utbredelsen av revirene. For å få det, må vi vite mer om lederdyrene i flokkene, sier Vangen.

I 2009 ble det født to valpekull i Norge, og det ene var innenfor forvaltningsområdet for ulv. De siste registreringene gjort på snø denne vinteren viser at vi har 39-45 ulver som holder til i Norge eller lever på tvers av riksgrensen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2