Det gjelder å sko seg riktig   ikke minst på denne tiden av året. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Det gjelder å sko seg riktig ikke minst på denne tiden av året. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Hvordan kommer jeg opp av grøfta igjen?

Hva er de beste triksene når du kjørt av veien? Les mer her:

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte.

Grøfteracer spør:

Hei Benny sitter og diskuterer litt i lønsjen her om hva som er beste måte å komme seg opp igjen hvis man kjører ut i grøfta nå på glatta. Vet du om noen smarte råd??

Benny svarer:

Hei det kommer jo veldig an på hvor langt ned i grøfta vi snakker! Men hvis det bare er snakk om å ha kjørt litt ut, er det flere ting som kan gjøre susen.

Først gjelder det å skuffe snøen bort fra hjulene og gi dem så fri vei som mulig - tilbake til veien. Så er det smart å legge noe under hjulene. Enten om du "ofrer" gummimattene fra bilen eller finner granbar eller lignende. Vær særdeles forsiktig med gassen. Det gjelder å holde lavt turtall og unngå at hjulene spinner. Begynner de å gjøre det, graver du deg fort enda lenger ned. Strø gjerne med sand eller grus i sporene.

"Gynging" er også et godt, gammel triks. Kjør litt forover, litt bakover og litt forover igjen. Her må du bruke gass, kløtsj og gir med presisjon. Med litt flaks, er du plutselig oppe!

Det er kjempeviktig å ha litt tyngde over drivhjulene. Få gjerne noen til å sette seg på panseret (forhjulsdrevet bil) eller i bagasjeromsåpningen (hvis bakhjulsdrift). Det kan hjelpe mye.

Spade, slepetau og gjerne litt strøsand i bilen er smart. Er du ikke veldig langt utenfor veien, vil dette i mange tilfeller redde deg inn igjen.

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Kjøpe ny bil i år? Her får du oversikten