TIL ADOPSJON: Disse foreldreløse barna venter på å bli fraktet til Frankrike der de skal adopteres. Nå frykter UNICEF at flere barn har blitt kidnappet fra sykehus i Haiti. (Foto: JULIEN TACK/AFP)
TIL ADOPSJON: Disse foreldreløse barna venter på å bli fraktet til Frankrike der de skal adopteres. Nå frykter UNICEF at flere barn har blitt kidnappet fra sykehus i Haiti. (Foto: JULIEN TACK/AFP)

Frykter barn har blitt utsatt for menneskehandel

Flere barn har forsvunnet fra sykehus i Haiti etter jordskjelvet. Gateprisen for et illegalt barn er 870 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har dokumentert 15 saker der barn som ikke har vært sammen med familie har forsvunnet fra sykehus, sier rådgiver Jean Luc Legrand i UNICEF ifølge nyhetsbyrået AFP.

UNICEF har arbeidet i Haiti i mange år, og er kjent med at haitiske barn blir utsatt for trafficking, skriver NRK. Organisasjonen frykter at menneskesmuglere kan forsøke å adoptere barna i utlandet.

Ifølge Deutsche Welle er gateprisen for et illegalt barn 150 dollar, rundt 870 norske kroner.

– Kan forverre sitasjonen

Flere adopsjonsbyråer har tidligere advart mot å adpotere foreldreløse barn i Haiti, før det eventuelt er klart om noen i barnets familie kan ta seg av det. En forhastet adopsjon kan i verste fall innebære en ny tragedie for barnet og familien, mener Adopsjonsforum.

– Mange av barna på barnehjemmene i Haiti er ikke foreldreløse. De har bare kommet bort fra foreldrene sine i kaoset som råder i landet. Å ta barna permanent bort fra familiene sine vil forverrre traumet de allerede har, sier Jasmine Whitbread i organisasjonen Save the Children til CNN.

En hastig oppriving fra det kjente vil ikke gjøre barna lykkeligere i det lange løp, sier eksperter på barnepsykologi. Og i tillegg må man være ekstremt nøye på bakgrunnssjekk av adopsjonsfamilier for å hindre trafficking og andre kriminelle handlinger.

Foreldreløse før jorskjelvet

Men i land som Belgia, Canada, Tyskland, Nederland, Spania og Frankrike har prosessene allerede begynte for å påskynde adopsjon av haitiske barn.

Torsdag ble 106 barn fraktet ut av landet. Noen av barna var allerede foreldreløse, og hadde blitt tildelt adoptivforeldre i USA og Europa før jordkjelvkatastrofen var et faktum.