BIVIRKNINGER: To slankepreparater trekkes fra markedet. (Foto: Sara Johannessen)
BIVIRKNINGER: To slankepreparater trekkes fra markedet. (Foto: Sara Johannessen)

Slankepiller kan gi slag

To slankemedisiner trekkes fra markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helsemyndighetene i Norge og EU trekker slankemedisinene Sibutramin Sandoz og Reductil fra markedet på grunn av økt risiko for hjerteinfarkt og slag.

EUs legemiddeltilsyn EMA trekker midlertidig tilbake de to reseptbelagte slankemidlene, som inneholder virkestoffet sibutramin. Legemidlene trekkes samtidig fra det norske markedet.

20.000 nordmenn har fått pillene

Norske leger har skrevet ut Sibutramin til om lag 20.000 overvektige nordmenn, opplyser overlege Kjetil Retterstøl ved Statens legemiddelverk til NRK.

– Det er ingen grunn til panikk, men vi oppfordrer brukere av Sibutramin-medisin til å ta en samtale med legen om hvordan de skal behandles videre, sier Retterstøl til ABC Nyheter.

Økt risiko

Bakgrunnen for tilbaketrekningen er en ny studie der nesten 10.000 overvektige pasienter med hjerte- og karsykdommer har deltatt. Undersøkelsen viser at risikoen for å bli rammet av hjerteinfarkt eller slag er 10-20 prosent høyere for pasientene som brukte virkestoffet sibutramin enn for dem som brukte placebo i form av sukkerpiller. (©NTB)