Mangler fanger til svensk superfengsel

Svenskene har tatt i bruk et superfengsel med plass til 72 av landets farligste kriminelle. Men foreløpig sitter det bare ni fanger i fengselet til trekvart milliard svenske kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Daværende justisminister Thomas Bodström fikk drevet igjennom planer om spesielle sikkerhetsbygninger ved tre av landets fangseler. Men bare én av disse bygningene er tatt i bruk, og den står nesten tom, skrev Stockholm-avisen Dagens Nyheter fredag.

For i den toppsikrede bygningen ved Kumla-fengselet i Midt-Sverige er mindre enn ti av de over 70 plassene besatt. To identiske bygninger ved Hall utenfor Södertälje sør i Stockholm-regionen og ved Saltvik sørvest i Sverige står foreløpig tomme.

Den svenske kriminalomsorgens sikkerhetssjef Christer Isaksson vil ikke være med på at myndighetene har satset for mye på superfengslene.

– Nei, dette gir oss klart bedre muligheter til å møte behovet for sikre soningsplasser, sier han til Dagens Nyheter.

Thomas Bodström angrer heller ikke på beslutningen om å bygge de dyre spesialfengslene. Han sier disse anstaltene vil sørge for bedre indre disiplin blant de innsatte og færre rømninger, etter flere oppsiktsvekkende fluktaksjoner i 2004. (©NTB)