(Illustrasjonsfoto). (Foto: JIM BOURG/REUTERS)
(Illustrasjonsfoto). (Foto: JIM BOURG/REUTERS)

Industritopp mener leger slurver med sykemeldinger

Leder av Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, hevder leger skriver ut sykemeldinger uten en grundig nok vurdering av arbeidstakeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skytes nå i alle retninger for å finne de ansvarlige for det høye sykefraværet i Norge. Bare det siste året har det vært 10 prosent økning i fraværet.

Det hevdes både at nordmenn er late, sykelønnsordningen er for lukrativ, og noen mener at arbeidsgiverne sliter ut de ansatte.

Les også: – Sykelønnsordningen må endres hvis ikke fraværet går ned

Vil skjerpe kravet til legene

Denne uken startet forhandlingene mellom LO, NHO og staten om IA-avtalen, avtalen om et inkluderende arbeidsliv. Frem mot fristen 1. mars skal det arbeides for å ut hvordan man kan få langtidssykefraværet ned.

NHO-direktør John G. Bernander mener legene bør finne ut av hva en arbeidstaker er i stand til å gjøre på jobb, selv om han er syk.

– Vi ønsker et skjerpet krav til leger i forhold til funksjonsvurdering når de sykemelder. De må være mer opptatt av hva de kan gjøre enn ikke gjøre, sier Bernander til TV 2.

Les også: Yrket bestemmer hvor syk du blir

– Sykemelder for raskt

Han får støtte fra Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen. Men han går enda lenger og hevder leger har som rutine å slurve med vurderingene.

– Det er mye som tyder på at leger sykemelder litt for raskt, og at det blir en slags rutine rundt det som ikke nødvendigvis er god nok i forhold til det som er et overordnet mål – å sikre at de ansatte er på jobb dersom de er funksjonsdyktige, sier Hansen, som sier at legene nok har et høyt arbeidspress.

Lederen av et av LOs største fagforbund, Turid Lilleheie, mener det er illusorisk å få ned sykefraværet her i landet.

Les mer:– Umulig å få ned sykefraværet

I gjennomsnitt er hver 13. arbeidsdag en sykedag, noe som tilsvarer hele 160.000 årsverk. Syke nordmenn er beregnet til å koste det offentlige 36,6 milliarder kroner i 2010.

375422