Buss i Oslo. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Buss i Oslo. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Kontantfrie busser fra 15. oktober

Unibuss må fjerne all kontanthåndtering på bussene med mindre de oppfyller strenge sikkerhetskrav.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeidstilsynet har pålagt Unibuss å fjerne all pengehåndtering på bussene fra 15. oktober, dersom de ikke oppfyller fem svært strenge krav til sikkerheten for sjåførene.

Ran utløste kravene

– Det blir mye billigere for Unibuss som operatør og Ruter som kollektivselskap å slutte med billettsalget enn å gjennomføre de fem punktene, sier hovedverneombud i Unibuss, Lars Sæther.

Allerede for et par uker siden ble det klart at alle busser og trikker som kjører for Ruter skal slutte å selge klippekort fra 1. mars.

Det var Sæther som stanset billettsalget på bussene etter to ran rundt jul. Dette utløste i sin tur brevet fra Arbeidstilsynet.

Kan betale på sms

– Vi i Yrkestrafikkforbundet har kjempet for kontantfrie og trygge busser i mange år. Nå er vi veldig glade. Jeg forutsetter at dette gjelder alle busser og trikker i Ruters ansvarsområde. Disse sjåførene er selvsagt like utsatt som våre sjåfører har vært, sier Sæther, som viser til gode resultater med kontantfrie busser i Sverige.

– Her kan passasjerene betale på sms, eller forhåndskjøpe billetter i kiosker, butikker eller på automater. Ruter har allerede sagt at de vil bygge ut salget av kort og billetter i Oslo og Akershus, sier Sæther.

Han ønsker også at andre byer i Norge tar sikkerheten til sjåførene på alvor og kutter ut billettsalget. (©NTB)