En skiboks er ikke bare en skiboks   her er det veldig mye å velge mellom!  (Foto: Skiguard)
En skiboks er ikke bare en skiboks her er det veldig mye å velge mellom! (Foto: Skiguard)

Pass på - ikke kjør for fort med skiboks

Det gjelder egne "fartsgrenser" hvis du har skiboks på taket.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I Spør Benny-seksjonen her på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre. Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Tor Einar spør:

Hallois Benny! Vi er en guttegjeng som drar på årlig skiferie til Alpene. Herlige bakker og herlig å komme litt bort fra kone og unger også (men det snakker vi jo ikke så høyt om). I år har vi tenkt å kjøre, jeg har nemlig fått ny firmabil (Ford S-Max) med skiboks og den bør ta oss behagelig nedover.

En av gutta sier at vi ikke kan kjøre stort over 100 km/t på boks på taket, men det kan da vel ikke stemme? Har stor Skiguard som ligger veldig fint nedpå taket.

Benny svarer:

Hei Tor Einar. Høres moro ut - ski og vinter hører absolutt sammen! Når du i tillegg kan kombinere det med bilkjøring, er det jo helt optimalt.

Men ja - du skal være forsiktig med skiboks i høy hastighet. Jeg sjekket kjapt på Skiguards egen sider og de anbefaler 110 km/t som maks hastighet. Skjønner godt at det ikke virker forlokkende å ligge i den hastigheten hele veien nedover Tyskland!

Jeg regner med at de opererer med ganske gode marginer her og at dere nok kan kjøre endel fortere. Men samtidig er det klart at en skiboks påvirker bilens kjøreegskaper ganske betydelig når farten blir høy. Da er det ikke bare faren for at den kan "blåse av" som spiller inn - du må også påregne at bilen oppfører seg annerledes ved f. eks sidevind og forbikjøringer.

Er dere ikke altfor mange i bilen, kan jo et alternativ være å ha skiene i en skipose inne i bilen. Da slipper du unna hele problemet. Uansett: Ha god tur og kos dere i bakkene!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

Velkommen - og lykke til!

Kjøpe ny bil i år? Her får du oversikten