TELTLEIRE: det er beregnet at om lag 300.000 mennesker bor i de 300 ulike teltleirene i Haiti. (Foto: JORGE SILVA/REUTERS)
TELTLEIRE: det er beregnet at om lag 300.000 mennesker bor i de 300 ulike teltleirene i Haiti. (Foto: JORGE SILVA/REUTERS)

370.000 med provisorisk husly i Haiti

Mangelen på rent vann og husly er dramatisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om lag 370.000 av jordskjelvofrene i Haiti har måttet søke ly i enkle telt i hovedstaden Port-au-Prince, ifølge en FN-organisasjon.

– Det er over 300 av disse leirene rundt om i byen med anslagsvis 370.000 personer som bor i provisoriske telt og uten vannforsyninger, heter det i en uttalelse fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Dramatisk mangel på vann

– Før det kan skaffes telt, er prioriterte behov for dem i leirene presenninger, vannbeholdere og vannrensende tabletter.

– Behovet for vann er helt prekært nå, sier Arne Grieg Riisnæs i Kirkens Nødhjelp i Port-au-Prince.

Kirkens Nødhjelp er på plass i Haitis hovedstad med renseutstyr som skal gi tusenvis av mennesker rent vann.

– Vi vet at en million mennesker er husløse, og at tilgangen på vann ikke var den beste før skjelvet. Nå har vi hundretusener av mennesker som bor ute i leirer og ikke har tilgang til vann eller sanitære løsninger, sier Grieg Riisnæs på vei til Bel Air-slummen.

Der samarbeider Kirkens Nødhjelp og den brasilianske hjelpeorganisasjonen, Viva Rio, om å sette opp vannforsyninger for to leirer med husløse.

Store deler av byen lagt øde

De med familie eller kontakter utenfor byen har flyktet fra hovedstaden for å søke hjelp, ifølge IOM. Resultatet er at hele nabolag i Port-au-Prince ligger øde.

– De fattigste av de fattige er blitt igjen i byen, men mange har dratt fra Port-au-Prince, hovedsakelig til andre byer der de har slektninger elle venner, sier Vincent Houver i IOM.

Lyspunktene i Haiti er at mer nødhjelp kommer fram til de som trenger det, og sikkerheten har blitt noe bedre.

Hovedhavna gjenåpner

Den største havna i Haiti blir åpnet for drift. Et fransk fartøy losset onsdag hjelpeforsyninger i Port-au-Prince.

At havna i Port-au-Prince gjenåpnes, betyr at det kan bli betydelig enklere å få inn nødhjelp og forsyninger til de jordskjelvrammede. Flyplassen ved den haitiske hovedstaden har vært en flaskehals i nødhjelpsarbeidet ettersom den kun har én rullebane.

Håpet er nå at det skal komme sårt tiltrengte forsyninger av drivstoff til landet gjennom havna.

(©NTB)