sylvi_listhaug (Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2)
sylvi_listhaug (Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2)

Frp vil ha flytteforbud for flyktninger

Vil nekte innvandrere uten jobb å flytte til Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp-topp Sylvi Listhaug foreslår at flyktninger som blir bosatt i en kommune ikke skal kunne flytte ut på sju år. Flytter de likevel vil byråden frata dem alle offentlige stønader. Ifølge SSB ender tre av 10 bosatte flyktninger i Oslo.

Les også: Her vil myndighetene bosette flyktninger i Norge i 2010

– Jeg mener at det bør settes en begrensning for å flytte til andre kommuner dersom man ikke er integrert og ikke kan skaffe seg en jobb for å greie seg selv, sier Listhaug, byråd for eldre og sosiale tjenester.

– Er det ikke en menneskerett å flytte hvor man vil?

– Ja, men alle som har greid seg selv og kan språket og har jobb kan flytte hvor de vil. Men jeg mener at Norge må bli tøffere og sette større krav for å skjerme de store byene, sier Frp-byråden.

(Hva synes du om Frp-forslaget? Si din mening nederst i artikkelen)

Kommuner som mottar flyktninger får et integreringstilskudd på 574.000 kr over en fem års periode. Dette tilskuddet vil byråden øke til sju år slik at flere blir boende i distriktene.

Artikkelen fortsetter under videoen

375238

– Hvorfor kommer du med dette forslaget nå?

– Jeg ser at i Oslo og i andre store byer så har vi et problem fordi det er store grupper av personer som delvis lever på siden av samfunnet og som ikke er integrert og som ikke kan språket godt nok. Det er vi nødt til å gjøre noe med, sier Listhaug.

Roser forslaget

Sri fra Sri Lanka kom som asylsøker til Norge. Etter ti år i Nord-Norge flyttet han til Oslo. Frp-byråden møter Sri i butikken hans på Grønland. Han roser Listhaugs forsøk på å stanse tilflyttingen til hovedstaden.

– Dette er et godt forslag. Det er viktig å bo i distriktene og lære seg norsk og bli integrert før man flytter til Oslo, sier Sri.

Alle flyktninger som får opphold i landet har rett og plikt til å følge et toårig introduksjonsprogram i kommunen de bosettes i. Deltakeren får da utbetalt 2G, noe som tilsvarer ca. 150.000 kroner i året.

– Hvis en flyktning mistrives og absolutt vil flytte. Hva blir straffen da?

– En må selvfølgelig vurdere enkeltsaker hvis man mistrives ekstremt mye. Men utgangspunktet er å være streng. Straffen er da å greie seg selv ved flytting til en annen kommune. Da mistes retten til offentlige økonomiske stønader, sier byråden.

– Noen vil kalle dette forskjellsbehandling?

– Nei, det er rett og slett en måte å få til en bedre integrering på til det beste for den enkelte, sier Listhaug.

By er best:

375235