REDDET: Danske Jens Kristensen reddes ut etter fem dager i ruinene på Haiti (Foto: Marco DORMINO)
REDDET: Danske Jens Kristensen reddes ut etter fem dager i ruinene på Haiti (Foto: Marco DORMINO)

Lå fem døgn i ruinene: Slik holdt han styr på tiden

Dansken Jens Tranum forteller om de fem forferdelige døgnene i ruinene i Haiti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele fem dager ble den danske FN-utsendingen Jens Tranum liggende i ruinene til den kollapsede FN-bygningen i Port-au-Prince.

Dansken forteller nå hvordan han opplevde dagene han lå begravet under jord og stein etter jordskjelvet.

Se video: Her blir danske Jens båret ut av ruinene

Tranum sier til den danske avisen Berlingske Tidende at han klarte å holde frykten i sjakk den første dagen. Men etter hvert som timene og dagene gikk begynte panikken å bre seg.

- Redd for å miste kontrollen

– Jeg var ikke redd for å sove i ruinene, men den andre dagen havnet jeg i en tilstand der jeg hadde problemer med å skille mellom søvn, drøm og virkelighet. Da ble jeg redd. For jeg var i ferd med å miste kontrollen, og det var noe av det jeg fryktet mest, forteller dansken.

Tranum viste likevel hele tiden hvor lang tid han hadde ligget under den kollapsede bygningen. Mobiltelefonen lå nemlig rett ved siden av ham.

Han kunne også se gjennom en mursprekk om det var dag eller natt.

FUNNET ETTER FEM DØGN: Jens Kristensen fra Danmark
  bæres ut fra det som en gang var en FN-bygning. (Foto: Marco Dormino/AP)
FUNNET ETTER FEM DØGN: Jens Kristensen fra Danmark bæres ut fra det som en gang var en FN-bygning. (Foto: Marco Dormino/AP)

Vurderte å drikke urin

Tranum forteller at han på et tidspunkt vurderte å drikke sin egen urin for å overleve. Han hadde klart å samle litt kaffe i en kopp som han skulle blande urinen med, men avsto fra dette fordi han fryktet han ville bli syk.

Etter fem dager ble han på mirakuløst vis funnet og hentet opp fra steinmassene, nærmest uten en skramme.

– Jeg har det bra, også mentalt. Jeg tror ikke jeg vil få en mental reaksjon i ettertid. Jeg har opplevd å bli bombet i Angola og har vært med på ekstreme situasjoner i Afghanistan, sier han.

Han forteller at han er vant til krisesituasjoner og tror hans rutine og nøkternhet vil hjelpe ham i bearbeidelsen av det som har skjedd.

695 utlendinger savnet

Flesteparten av de 75.000 som er bekreftet omkommet etter jordskjelvet er haitiere. 143 utlendinger er registrert omkommet, mens 695 utlendinger er savnet, melder AP. Ifølge listen har ingen skandinavere mistet livet i jordskjelvkatastrofen.

Mange norske organisasjoner jobber dag og natt for å hjelpe jordskjelvofrene i Haiti, men er avhengig av norsk støtte. Les her hvordan du kan gi din støtte til ofrene i Haiti.

Mer innhold fra TV 2