Enorme gjenoppbyggingsbehov i Haiti

Både økonomien, infrastrukturen og selve regjeringsapparatet må gjenoppbygges i Haiti, fastslår franskmannen Joel Boutroue, tidligere FNs visespesialutsending til Haiti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De store gjenoppbyggingsarbeidene, som i mange tilfeller kan bli nybrottsarbeid for å gi Haiti kapasiteter landet aldri tidligere har hatt, må bli et storstilt samarbeid mellom utenlandsk ekspertise, landets egen arbeidsstyrke og landets myndigheter, mener han.

- Haiti var nærmest halshogd allerede før det katastrofale jordskjelvet, sier Boutroue til NTB med tanke på hvilke kapasiteter landet hadde.

- Det var bare fem-seks selskaper alt i alt som kunne utføre litt større oppdrag. Tenk nå, når man for eksempel skal sette i stand og forbedre vann- og kloakksystemet i Port-au-Prince. Ingen i Haiti kan gjøre dette. Man må skaffe spesialister fra storbyer ute i verden, fastslår han.

Også landets regjeringsapparat må gjenoppbygges og styrkes med utenlandsk hjelp, og opp i alt som skal gjøres av langsiktige tiltak, er det nødvendig å få i gang arbeidsintensiv virksomhet.

- Oppgavene er store. Opprydning i ruinene vil trolig ta et par år, og behovet for å få folk i arbeid er stort, også for å normalisere situasjonen, bevare ro og orden og ta vare på folks mentale helse. (©NTB)