St. Josef kirke i Haugesund fortviler over at et Jesus krusifiks er forsvunnet. Dette krusifikset henger i St. Mary's Pro Cathedral i Dublin, Irland. (Foto: Niall Carson/AP)
St. Josef kirke i Haugesund fortviler over at et Jesus krusifiks er forsvunnet. Dette krusifikset henger i St. Mary's Pro Cathedral i Dublin, Irland. (Foto: Niall Carson/AP)

Måtte be ti Ave Maria etter å ha blitt misbrukt av prest

Kvinnen ble seksuelt misbrukt av en prest i Dublin da hun var 13-14 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nå 72 år gamle presten har i retten sagt at han uskyldig i påstandene om at han skal ha misbrukt ei jente i 1981 og 1982.

Kvinnen (42) var da 13 og 14 år, og ble bedt om å ikke fortelle noen om misbruket, melder irske Independent.

I retten i Dublin tirsdag fortalte kvinnen hvordan presten misbrukte henne. Det første overgrepet skal ha skjedd da hun gikk til presten for å skrifte.

Ifølge forklaringen satte hun seg på huk i skriftestolen, og begynte med «tilgi meg fader, for jeg har syndet». Presten ba henne om å komme inn til seg, og satte henne på fanget sitt. Han holdt armen rundt henne og kysset henne.

Uten undertøy

Så reiste han seg opp og låste døra til skriftestolen, før han befølte henne og ba henne om å beføle ham. Til slutt sendte han henne ut, og fortalte at hun måtte be ti Ave Maria for å gjøre bot.

Overgrepene skal ha pågått i over et år. Ved flere av tilfellene hadde presten ikke undertøy på.

Kvinnen skal ha begynte å drikke da hun var 15 år, skadet seg selv og badet i en antiseptisk krem.

– Jeg følte meg så fryktelig skitten, jeg følte at jeg luktet spesielt, sier hun til avisa.

Rettsaken pågår i Dublin.

Skal møte paven og svare for seg

Irland har hatt et skikkelig oppgjør med den katolske kirka, etter at det i 2006 ble avslørt at så mange som 100 katolske prester skal ha misbrukt barn siden 1940-tallet.

Fire irske biskoper gikk av som følge av en sterkt kritisk rapport som ble lagt fram i november, der det slås fast at den katolske kirkes ledelse i Irland i tre tiår dysset ned og unnlot å anmelde prester og andre innen kirken som begikk seksuelle overgrep mot barn, melder NTB.

Les også: Grufulle overgrep avdekket i Irland

De irske katolikkenes øverste leder, kardinal Sean Brady, benyttet sin preken på julaften til å be ofrene og deres pårørende om unnskyldning.

Nå er Irlands biskoper innkalt til et møte i Vatikanet, for å snakke med pave Benedict XVI om barnemisbruk-skandalene. Møtet skal skje 15. og 16. februar.