VIL HA KUTT: Høyres Michael Tetzschner vil kutte i sykelønnen. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
VIL HA KUTT: Høyres Michael Tetzschner vil kutte i sykelønnen. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Høyre-topp vil kutte sykelønna

Michael Tetzchner går imot partiets egne valgløfter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært bred enighet på Stortinget om å beholde dagens sykelønnsordning, som sikrer arbeidstakere full lønn under sykdom. Nå vil imidlertid stortingsrepresentant og leder av Oslo Høyre, Michael Tetzschner, kutte arbeidstakernes sykelønn med 20 prosent for å få ned sykefraværet.

Stenger for velferden

– Det grunnleggende problemet er at vi bruker 37 milliarder kroner til et tiltak som er unndratt politiske prioriteringer fordi det er summen av folks valg i hverdagen, sier Tetzschner til Dagens Næringsliv.

Tetzschner mener sykelønnsordningen stenger for andre velferdstiltak, og han tror nøkkelen til å få ned sykefraværet er å gjøre det mer lønnsomt for folk å jobbe.

– Sykelønnen bør ligge under den ordinære lønnen man mottar. Hvis vi fortsetter med en økning i uttak av sykelønn på 10-11 prosent i året, er det bare et tidsspørsmål før vi har brukt opp pengene, sier han.

Les også: Sykelønnsgaranti fra regjeringen

Erna i mot

Tetzschner får ikke støtte av sin partikollega, Høyres leder Erna Solberg. Hun avviser bestemt forslaget om sykelønnskutt.

– Høyre har gått til valg på at vi ikke skal kutte i sykelønnsordningen i denne fireårsperioden, og vi kommer ikke til å gjøre det, sier Solberg.

Hun mener det finnes andre tiltak som vil bidra til å hindre utstøting fra arbeidslivet, deriblant økt satsing på lese- og skriveopplæring. (©NTB)