IKKE LØNNSOMT: Skagenfondene mener at det var en lur beslutning å selge ut tobakkselskapene.  (Foto: Colorbox)
IKKE LØNNSOMT: Skagenfondene mener at det var en lur beslutning å selge ut tobakkselskapene. (Foto: Colorbox)

Skagenfondene: Tobakkselskapene er ikke lønnsomme

Oljefondet har dumpet alle tobakksaksjene i markedet. Grunnen er etisk, men Skagenfondene synes at utsalget også er økonomisk lurt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var daværende finansminister Kristin Halvorsen som i fjor annonserte at tobakksbransjen skulle inn den lite attraktive gruppen selskaper som Oljefondet ikke skal investere i av etiske årsaker.

Ni måneder senere har Etisk Råd gitt sine anbefalinger om hvilke selskaper som bør falle under «tobakk-betegnelsen». Det dreier seg om sytten selskaper av typen Philip Morris og Swedish Match, og i dag kunne Finansdepartementet opplyse at nedsalget for rundt 14 milliarder kroner var gjennomført.

– Feil fokus

Fremskrittspartiet er fortsatt motstandere av at Oljefondet skyr tobakk av etiske årsaker.

– Det er ikke mindre etisk at oljefondet investerer i disse bedriftene, enn at staten tar inn milliarder av kroner gjennom avgiftene, sier Harald T. Nesvik i Fremskrittspartiet. Han mener fokus er feil og at oljefondets fokus i fremtiden skal være å tjene penger for å betale for utgifter i fremtiden.

Ifølge Frp er det uheldig for avkastningen av pensjonspengene at Oljefondet ikke kan velge fritt blant alle selskapene som selger lovlige produkter,

–Tobakk er faktisk lovlig omsettbar vare i Norge i dag, det er også snus, og da må det være mulig å investere i dette, dersom en på forretningsmessig grunnlag mener at dette vil gi avkastning for fondet, sier Nesvik.

Kristian Falnes (Foto: Robert T.Tskhovrebov/Skagenfondene)
Kristian Falnes (Foto: Robert T.Tskhovrebov/Skagenfondene)

For høy risiko

Men mye tyder på at bransjen ikke bare er upopulær: Den dårlige populariteten kan også bidra til at investeringer rett og slett ikke er lønnsomme:

– Vi har valgt å ikke investere i tobakksselskaper ut fra en ren risikobetraktning. De driver en virksomhet som vi tror samfunnet vil beskytte seg mer og mer mot i tiden fremover, sier investeringsdirektør Kristian Falnes i Skagenfondene.

Kristian Falnes tror at rammebetingelsene for tobakksbransjen vil bli verre.

– Avkastningsmuligheter er en ting, risiko noe annet. Risikoen for at samfunnet setter ut flere tiltak mot tobakk er høyst reell, og det vil jo påvirke lønnsomheten.