Den amerikanske ambassaden på Huseby vil se slik ut fra inngangspartiet.  (Foto: Den amerikanske ambassaden )
Den amerikanske ambassaden på Huseby vil se slik ut fra inngangspartiet. (Foto: Den amerikanske ambassaden )

Slik blir den nye amerikanske ambassaden

Bygget tilpasses omgivelsene på Huseby.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag presenterte representanter fra det amerikanske utenriksdepartementet reviderte planer for den nye amerikanske ambassaden som skal bygges på Huseby i Oslo. Tegningene ble lagt fram for Plan- og bygningsetatens Råd for byarkitektur, som vil kommentere planene i løpet av de neste ukene.

I en uttalelse fra den amerikanske ambassaden understrekes det at det nye designet er utviklet i samråd med Plan- og bygningsetaten.

Skal passe inn

– Det amerikanske utenriksdepartementet og dets partnere har tilstrebet et uttrykk som oppfyller de funksjonelle kravene til en moderne amerikansk ambassade, er tilpasset omgivelsene, og illustrerer møtepunktet mellom amerikansk og norsk kultur. Det vil bli et betydelig offentlig bygg, og et hyggelig sted å jobbe og besøke – et bygg som både USA, Norge og Oslo kan være stolte av, skriver ambassaden i pressemeldingen.

Informasjonsmøte

Den nye amerikanske ambassaden i Oslo vil bestå av et kontorbygg, et bolighus for deler av vaktstyrken, tre inngangspaviljonger, og en underjordisk støttebygg. En bekk vil renne over tomten.

Tirsdag kveld samler ambassaden og arkitektene Einhorn, Yaffee, Prescott Arkitechture & Engineering, PC (EYP) naboer og andre interesserte til et informasjonsmøte.

Motstand mot ambassaden

Nærmiljøet på Huseby raste da det i 2004 ble kjent at det amerikanske utenriksdepartementet kjøpte tomta for å bygge ny ambassade. I mai i fjor forkastet Høyesterett anken med protestene mot ambassadeflyttingen. Fylkesmannen i Oslo og Akershus godkjente Oslo kommunes vedtak om å endre deler av et friområde i Husebyskogen til ambassaden – til protester fra blant annet Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

Den amerikanske ambassaden på Huseby vil se slik ut fra inngangspartiet.  (Foto: Den amerikanske ambassaden )
Den amerikanske ambassaden på Huseby vil se slik ut fra inngangspartiet. (Foto: Den amerikanske ambassaden )
2_1 (Foto: Den amerikanske ambassaden)
2_1 (Foto: Den amerikanske ambassaden)
I den omkringliggende hagen vil et elveleie bringes tilbake til sitt naturlige løp. Trær og planter vil være stedegne arter, inkludert lønn, bjørk og osp.  (Foto: Den amerikanske ambassaden)
I den omkringliggende hagen vil et elveleie bringes tilbake til sitt naturlige løp. Trær og planter vil være stedegne arter, inkludert lønn, bjørk og osp. (Foto: Den amerikanske ambassaden)
4_1
4_1
5_1
5_1