edgar allen poe (Foto: Wikipedia Commons)
edgar allen poe (Foto: Wikipedia Commons)

Mystisk gravgjest dukket ikke opp

I 60 år har en ukjent person lagt ned roser og konjakk på forfatteren Edgar Allan Poes gravstein. I år var det slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen vet hvorfor det plutselig ble slutt på den 60 år gamle tradisjonen der en mystisk person sniker seg fram til Poes gravstein om natten og legger ned en siste hilsen til krimforfatteren, skriver nyhetsbyrået AP.

Årlig tradisjon

Nattegjesten har siden 1949 besøkt gravsteinen i Baltimore på Poes fødselsdag 19. januar. I ly av nattemørket har personen lagt ned gavene anonymt, til stor glede for både kuratorene ved Poe House and Museum og andre Poe-fans, som i alle år har ivret etter å løse mysteriet med den mystiske gravgjesten.

Natt til tirsdag hadde flere samlet seg til en nattlig vake for å overvære blomsternedleggelsen. I løpet av natten leste de høyt fra Poes verk, inkludert diktet «The Raven» med det stadig gjentagende ordet «nevermore», som på norsk betyr «aldri igjen».

edgar allen poes gravstein (Foto: Scanpix)
edgar allen poes gravstein (Foto: Scanpix)

– Så skuffet at jeg vil gråte

Nå frykter de at den ubrutte gavetradisjonen aldri igjen vil finne sted på Poes grav.

– Jeg er veldig skuffet, så skuffet at jeg vil gråte. Jeg fløy helt fra Chicago for å se ham. Jeg er virkelig trist. Håper han har det bra, sier Cynthia Pelayo (29) til AP.

Fortsetter våkenettene

Siden fjorårets fødselsdag var Poes 200 årsjubileum, tror kurator Jeff Jerome, at gravgjesten kan ha ansett det som et passende tid å sette punktum for tradisjonen. Jerome vil likevel fortsette våkenettene på Poes fødselsdag de neste tre årene, i tilfelle gravgjesten gjenopptar tradisjonen.

– Så for meg er det ikke over, sier Jerome.

Skrekk-kongen

Edgar Allan Poe levde et myteomspunnet liv. Han ble utvist fra West Point, var opiumslave, alkoholiker og en fattig outsider med en rekke personlige nedturer. Den ene siden av ham var nevrotisk opptatt av skrekk, død og utslettelse, mens den andre av logikk, resonnement, skarpsindighet og universets mysterier.

Han døde fattig og forlatt i en alder av bare 40 år. Poe har vært viktig for utviklingen av moderne horror, detektivfortellingen og science fiction. Hans mest kjente verk, Mordene i Rue Morgue, en av verdens første krimfortellinger.