FORELDRELØSE: Allerede før jordskjelvet var nærmere en halv million barn uten mor og far på Haiti. (Foto: DANIEL AGUILAR/REUTERS)
FORELDRELØSE: Allerede før jordskjelvet var nærmere en halv million barn uten mor og far på Haiti. (Foto: DANIEL AGUILAR/REUTERS)

Jordskjelv gir adopsjonsrush

Mange familier i USA og Europa vil hjelpe foreledreløse barn i Haiti, men adopsjonsbyråene advarer mot gruppeadopsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Haiti var det nærmere en halv million foreldreløse barn før jordskjelvet. Nå vet ingen hvor mange som har mistet mor og far.

På et barnehjem i hovedstaden Port-au-Prince fortviler barnehjemsleder Evelin Louis-Jacues. Barnehjemmet hun styrer er jevnet med jorden. Over 50 barn mistet livet i katastrofen. Nå er det bare 78 igjen.

Hun gjør så godt hun kan nesten uten noe som helst hjelp.

– Hvis ikke jeg kan hjelpe dem, hvem skal gjøre det da?

Hun håper å kunne hjelpe flere av de barna som nå har blitt foreldreløse, selv om hun akkurat nå ikke en gang kan gi dem tak over hodet.

Hasteadopsjoner

Både USA, Frankrike og Nederland håper å kunne få opp tempoet på behandlingen av adopsjonssøknader. Før skjelvet inntraff var over 1000 barn i behandlingskø for å komme til sine nye hjem i USA. 1500 barn skulle til Europa, i hovedsak til familier i Nederland og Frankrike.

Nederlandske adopsjonsbyråer har i samarbeid med nederlandske myndigheter sendt et fly til Haiti for å plukke opp 100 av barna som sto på venteliste. Flyet hadde med seg hjelpearbeidere og utstyr da det tok av fra Amsterdam. Ved ankomst i Haiti vil representanter fra adopsjonskontorene sjekke barnas identitet og ordne reisedokumenter.

LES OGSÅ: Slik kan du støtte Haiti

Flere vil adoptere

Mandag bekreftet amerikanske myndigheter at de har lettet på kravene for at foreldreløse barn fra Haiti skal kunne komme til USA på midlertidig basis. De ønsker at behandlingen av adopsjonssøknadene skal gå raskere enn tidligere.

24 familier, som hadde ferdigbehandlet søknader rett før skjelvet inntraff, har allerede fått møte sine barn, som ble flydd ut fra jordskjelvområdet i helgen.

Etter hvert som bilder fra lidelsene i Haiti når ut folk i USA og Europa øker også ønsket om å adoptere barn fra katastrofeområdet. Et adopsjonsbyrå i den amerikanske byen Tulsa forteller at de har mottatt 1000 henvendelser fra familier som vil hjelpe den siste uken.

Men ifølge den britiske avisen The Guardian advarer rettighetsgrupper om masseadopsjon. De frykter at ved å hente store grupper barn ut vil kunne bryte opp familier, og skape misbruk og menneskehandel.

Kim Lewen sammen med datteren (3) som hun skal adoptere. Saken
  var nesten avsluttet da jordskjelvet inntraff, og Lewen håper nå at hun
  snart skal kunne ta datteren hjem til USA. Bildet er fra oktober 2009.
  (Foto: M. Spencer Green/AP)
Kim Lewen sammen med datteren (3) som hun skal adoptere. Saken var nesten avsluttet da jordskjelvet inntraff, og Lewen håper nå at hun snart skal kunne ta datteren hjem til USA. Bildet er fra oktober 2009. (Foto: M. Spencer Green/AP)

Bli hos familien

Også norske Adopsjonsforum advarer mot å bruke adopsjon som nødhjelp.

– Man bør ikke drive med adopsjon i en krise eller nødssituasjon som rett etter et jordskjelv, en tsunami eller direkte krigshandlinger. En adopsjon skal være en nøye kontrollert prosess, der myndigheter, adopsjonsformidlere, domstoler osv. skal kunne kontrollere barnas bakgrunn, sikre at barnet er reelt foreldreløst, forlatt eller frivillig overgitt til adopsjon av foreldre eller andre slektninger med ansvar for barnet, skriver Adopsjonsforum på sine nettsider.

De mener at man i første omgang bør prøve å finne noen i de foreldreløse barnas familie som kan hjelpe dem.

Nei til Haiti

Adopsjonsforum har tidligere søkt om å få starte formidling fra Haiti, men søknaden ble avslått. Begrunnelsen for avslaget var blant annet sikkerhetssituasjonen på Haiti, og usikkerhet rundt adopsjonsprosessen med hensyn på korrupsjon. Adopsjonsforum var ikke enig i denne begrunnelsen, men skriver på sine nettsider at å starte opp med adopsjon fra Haiti nå etter jordskjelvet vil være helt umulig – både ut fra etiske og juridiske vurderinger.

Også adopsjonsbyrået Verdens Barn mener at adopsjon ikke er egnet for å hjelpe barna i Haiti i dagens situasjon.

– En forhastet adopsjon kan i verste fall innebære en ny tragedie for barnet og familien, skriver organisasjonen på sine nettsider.