REPORTER I KATASTROFEOMRÅDE: TV 2s korrespondent i USA, Elin Sørsdahl ankom Haiti dagen etter jordskjelvet forrige tirsdag. I løpet av de siste dagene har hun formidlet sterke inntrykk fra katastrofeområdet til TV 2s seere og lesere. (Foto: TV 2)
REPORTER I KATASTROFEOMRÅDE: TV 2s korrespondent i USA, Elin Sørsdahl ankom Haiti dagen etter jordskjelvet forrige tirsdag. I løpet av de siste dagene har hun formidlet sterke inntrykk fra katastrofeområdet til TV 2s seere og lesere. (Foto: TV 2)

Katastrofen i Haiti: – Det som gjør sterkest inntrykk er barneøynene

TV 2s korrespondent Elin Sørsdahl rapporterer daglig sterke historier fra Haiti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nå en uke siden det katastrofale jordskjelvet rammet den fattige karibiske staten Haiti og etterlot landet i ruiner. TV 2s korrespondent i USA, Elin Sørsdahl, ankom øya dagen etter skjelvet og har daglig rapportert sterke historier om nødhjelp som ikke kommer fram, matmangel og plyndring.

Mandag kveld svarte Elin på spørsmål fra tv2nyhetene.no sine lesere.

De sterkeste inntrykkene

På spørsmål fra leserne trekker Elin Sørsdahl spesielt fram to forhold som hun syns har vært ekstra ille.

BARN LIDER: Bildet viser en gutt fra Haiti som ble skadet under
  jordskjelvet tirsdag 12. januar. Han har heldigvis fått behandling ved
  universitetssykehuset de la Paix i Port-au-Prince. Jordskjelvet kan ha
  tatt livet av over 200.000 mennesker og rammer et land som allerede herjes
  av AIDS, tuberkolose og malaria. (Foto: REUTERS/Daniel Aguilar )
BARN LIDER: Bildet viser en gutt fra Haiti som ble skadet under jordskjelvet tirsdag 12. januar. Han har heldigvis fått behandling ved universitetssykehuset de la Paix i Port-au-Prince. Jordskjelvet kan ha tatt livet av over 200.000 mennesker og rammer et land som allerede herjes av AIDS, tuberkolose og malaria. (Foto: REUTERS/Daniel Aguilar )

«Det sterkeste inntrykket er barneøyne. Både de som har tilhørt barn i live, kanskje sterkt skadet og barn som ikke lenger er i live. Barn som er lagt i en veikant.»

Elin beskriver den sterkeste enkeltopplevelsen på følgende måte.

«Det må være de døde sykepleierstudentene som lå på rekke utenfor skolen deres. Jeg talte til 30. Noen av dem gravide.»

Hun forsikrer at TV 2 har et godt apparat for å debriefe journalister som har vært ute og dekket kriser og katastrofer.

– En må bare forsøke å forholde seg profesjonelt til det en ser, svarer hun en av leserne.

Les en av Elins historier her: Fortsatt håp i ruinene i Haiti

Mange norske organisasjoner jobber dag og natt for å hjelpe jordskjelvofrene i Haiti, men er avhengig av norsk støtte. Les her hvordan du kan gi din støtte til ofrene i Haiti.

For mange journalister?

Elin Sørsdahl ble også nødt til å forsvare journalisters tilstedeværelse på den jordskjelvrammede øyen. Flere lurte på hvordan det går an å forsvare at journalister og VIPer i hopetall legger beslag på mat som ellers kunne kommet Haitis lidende befolkning til gode.

«Jeg kan skjønne at folk synes både journalister og politikere er malplasserte i disse situasjonene. Men vi har alle en jobb å gjøre. Det er ikke mangel på verken leger, nødhjelpere eller andre som kan hjelpe. Problemet er at landet mangler totalt infrastruktur, og det har gått altfor tregt å få hjelpen inn, enten det er utenlandske leger eller vannforsyninger.»

Les også: Skriker etter legehjelp i Haiti

Flere av leserne virket også å være bekymret for at journalistene som er i Haiti for å rapportere om katastrofen og hjelpearbeidet, noen ganger kan bli et hinder for nettopp dette. Det er ikke Sørsdahls inntrykk.

«Vi forsøker å la være å hindre hjelpearbeidet. Noen ganger må du gå ut av journalistrollen og hjelpe til. Jeg har ikke inntrykk av at journalistene forstyrrer hjelpearbeidet. Hjelpeorganisasjonene vil gjerne ha omtale av sine prosjekter for å få flere penger inn til nødhjelp. Men jeg stusser over noen kolleger som tilbringer hele dagen på et hotell og så rapporterer med stor innlevelse.»

Her kan du lese alle svarene.

Mer innhold fra TV 2