Kripos-topp vil skjerpe sjekk av pass

Falske pass er en gjenganger i all type kriminalitet, ifølge Kripos-leder Atle Roll-Matthiesen. Han mener kontrollen av Schengen-pass er altfor slapp i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Straffesaksregisteret viser at i første halvår i fjor hadde politiet 200 kriminalsaker der det var brukt falsk identitet. I halvparten av sakene var det snakk om falskt pass. I 2008 ble rundt 400 personer anmeldt, siktet og domfelt for bruk av falsk ID, skriver Aftenposten.

Nå roper politiinspektør og avdelingsleder for taktisk etterforskningsavdeling ved Kripos, Atle Roll-Matthiesen, et varsku. Politiinspektøren forteller om personer som kommer fra land utenfor Schengen-området med falske pass fra Schengen-land som Hellas og Italia.

– Falske EU-dokumenter utgjør en stor fare. Vi skal huske på at man da får status som EU/EØS-borger, og kontrollen av papirer blir trolig dårligere enn for andre som kommer til landet. På denne måten får man seg skattekort og får tilgang til det norske velferdssystemet, advarer han.

– Skatteetaten og Folkeregisteret har ikke tilstrekkelig kompetanse. Jo flere norske myndigheter som godtar et falskt pass, desto lettere er det å gå videre i systemet. Vi må styrke kontrollen i de etatene som får inn slike dokumenter, sier politiinspektøren.

Han innrømmer at politiets statistikk over falske pass er altfor dårlig. Falske pass regnes som falske dokumenter og sidestilles med falske bilskilter.

– Mørketallene er høye. De tallene vi faktisk har, indikerer at problemet er stort og voksende. Bare på Gardermoen blir det tatt rundt 150 personer med falske pass hvert år. sier Roll-Matthiesen. (©NTB)