HURTIGLESING: Gjemt bak avis og solskjermen i bilen durte føreren gjennom fotoboksen i 133 km/t. (Foto: POLITIET)
HURTIGLESING: Gjemt bak avis og solskjermen i bilen durte føreren gjennom fotoboksen i 133 km/t. (Foto: POLITIET)

Råkjører i 133 km/t bak avisen

Aviser foran ansiktet, tape på bilskiltene, finlandshette. Råkjørere er kreative i Oslofjordtunnelen for å unngå bøter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Føreren på bildet ovenfor er bare en av mange som spekulerer i å lure systemet for å unngå bot. Her kjører vedkommende i 133 kilometer i timen, mens han gjemmer seg bak avisen.

Lei av lureri

Siden fotoboksene kom opp i 2003 har politimester ved Follo politidistrikt, Arne Jørgen Olafsen, opplevd utallige lignende forsøk. Nå har han sett seg lei og ønsker en kraftig lovendring, skriver Røyken og Hurums Avis.

Vil endre skyldspørsmålet

Slik loven er per i dag, blir personen som kjører bilen idet bildet blir tatt, bøtelagt. Politimesteren ønsker nå å endre loven til at personen som eier bilen får boten i stedet.

Det vil generere mindre ressurskrevende arbeid, og flere vil bli tatt.

– Altfor mange saker blir henlagt. Det er i hovedsak unge menn mellom 18 og 24 som bevisst saboterer systemet. Nå må vi drive mer målrettet, og ikke bare ta de som er betalingsdyktige, men også de som er trafikkfarlige, sier Olafsen til tv2nyhetene.no.

Nesten halvparten slipper unna

Fotoboksene som går under navnet ATK-bokser, har ført til at snaut 800 bilister har mistet lappen de siste syv årene. Tallet gjenspeiler ikke virkeligheten. Så mye som 40 prosent slipper unna med råkjøringen.

– Jeg ser at vi trenger en ny ordning på dette, og står derfor frem. Å få en lovendring vil medføre tryggere veier og mer ansvarlig kjøring. Får eieren av bilen ansvaret vil det gjelde på lik linje for firmaer, som privatpersoner, sier Olafsen.