NORGES STØRSTE: Irvin Kilde tok denne pigghåen under isfiske i Lygninfjorden i Nord Trøndelag 10. januar.  (Foto: Arve Lynghammar)
NORGES STØRSTE: Irvin Kilde tok denne pigghåen under isfiske i Lygninfjorden i Nord Trøndelag 10. januar. (Foto: Arve Lynghammar)

Fikk ti kilos hai på isfiske

Irvin Kilde (24) dro opp en pigghå på nesten ti kilo og 123 centimeter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så fort det blir is på sjøen, drar Irvin Kilde og kompisene på isfiske. Lygninfjorden i Nord-Trøndelag er kjent for sine mange arter, og folk kommer langveisfra for å fiske her. Spesielt er det uvanlig med den tette bestanden av piggskater i fjorden.

– Ved isfiske på sjøen kommer man i kontakt med arter man vanligvis ikke kommer i kontakt med fra land, forklarer Irvin til tv2nyhetene.no.

Største av sin art

Søndag 10. januar var Irvin på isfiske sammen med tre kompiser. Isen på Lygninfjorden var 33 centimeter tykk, og den verste kuldeperioden hadde gitt seg.

Fisket gikk noe tregt i starten, før det ble napp. Men det var ikke piggskate Irvin drar opp. Til sin overraskelse var det en svær pigghå.

TI KILO: Pigghåen veide nesten ti kilo og målte 123 centimeter. Etter veiing og fotografering, ble haien satt ut igjen. (Foto: Arve Lynghammar)
TI KILO: Pigghåen veide nesten ti kilo og målte 123 centimeter. Etter veiing og fotografering, ble haien satt ut igjen. (Foto: Arve Lynghammar)

– Det var veldig artig, og spesielt artig er at det er den største som har blitt fanget av arten, sier Irvin Kilde til tv2nyhetene.no.

Da fisken ble veid viste den seg å være nærmere ti kilo, en halvkilo mer enn norgesrekorden.

– Jeg var ikke klar over at den var så stor før vi fikk den over isen, forteller Irvin.

Målrettet fiske

Pigghåen ble raskt satt ut igjen etter at den var veid og fotografert, siden den står på rødlisten over truete arter.

Irvin har ennå ikke meldt inn norgesrekorden til Villmarksliv, som holder oversikt over rekordene. Fiskeentusiasten har én norgesrekord fra før, for en småflekket rødhai på 1,23 kilo tatt i 2007.

For å fange rekordfisk mener Irvin man må være målrettet.

– Det er lurt å gjøre research på forhånd slik at man veit hvor man kan finne arten man vil ta, og hvordan man skal få den. Fiskersiden.no er en bra for det, sier Han.

I tillegg til rekord-pigghåen fanget kompisene blant annet elleve andre pigghåer, sju piggskater, fem-seks strømsild og tre-fire sypiker.

Lager fiskeleksikon

Det er ikke bare rekorder Irivin samler på. Sammen med medstudent Arve Lynghammer har han startet Fiskipedia. Nettleksikonet skal samle og beskrive alle norske fiskearter, både i saltvann og ferskvann.

– Nå har vi 170 arter, så vi nærmer oss sakte. Men det er en del som gjenstår, sier Irvin.

Oppdateringene i nettleksikonet er for øyeblikket ikke så hyppige, siden 24-åringen jobber med en master i biologi ved NTNU i Trondheim. Innleveringen skal skje om en måned. Masteren handler om genetikk i amfibier i Norge.