DNA tatt: Den 27 år gamle polakken skar seg på glasskår da han brøt seg inn i Presis Ur & Gull i Bodø i september. (Foto: Politiet)
DNA tatt: Den 27 år gamle polakken skar seg på glasskår da han brøt seg inn i Presis Ur & Gull i Bodø i september. (Foto: Politiet)

Tabbetyv i Bodø tatt etter storstilt DNA-jakt

Polakken (27) følte nok at livet var blodig urettferdig da han ble stoppet i en rutinekontroll, og tatt for giganttyveri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til mandag 14. september i fjor skar flere, frekke tyver seg igjennom taket på kjøpesenteret City Nord i Bodø, og ned i butikken Presis Ur & Gull.

– Det som møtte oss var en butikk som var rett og slett knust, de hadde gått løs på og tømt alle monterne, forteller daglig leder Christoffer Aasland til TV 2.

Sølte blod

Eksklusive klokker for totalt 1,7 millioner ble tatt i brekket. Og til alt overmål var det andre gang det skjedde.

– Alle de dyreste klokkene var borte. Det lå kun glasskår igjen, sier Aasland.

Men glasskåret skulle vise seg å bli viktig for oppklaringen av saken. En av tyvene hadde nemlig skåret seg, og sølt blod på åstedet.

Han kunne like gjerne ha lagt igjen navn og telefonnummer.

– Denne DNA-prøven ble sendt til Rettsmedisinsk institutt, og allerede 8. oktober fikk vi beskjed om at de hadde sikret en DNA-profil. Den ble først sjekket nasjonalt, uten treff. Dermed sendte Kripos den videre til politiet i andre Schengen-land, sier påtaleleder Heidi Kløkstad ved Salten politidistrikt til TV 2.

Les også: Politiet får jakte i EUs DNA-database

Flere DNA-treff

Og der ble det blink.

– Den 22. oktober fikk vi svar fra Tyskland om at de hadde DNA-profilen i registeret sitt. Dagen etter, 23. oktober, fikk vi beskjed om at det også var treff i Østerrike, forteller hun.

Det viste seg at blodet tilhørte en 27 år gammel polsk, omreisende vinningskriminell, som ble etterlyst internasjonalt.

– Vi begjærte ham først pågrepet og utlevert fra Polen, men om kvelden den 2. januar fikk en telefon fra politiet i Bordeaux i Frankrike. Da hadde de tatt mannen bare én time og ti minutter tidligere i en trafikk-kontroll, sier Aasland.

Nå sitter 27-åringen i varetekt i Frankrike, men politiet i Bodø håper mannen snart blir utlevert til Norge, for å få ham straffeforfulgt for milliontyveriet.

Uten DNA-sporet og internasjonalt samarbeid om søk i DNA-registeret, spørs det om 27-åringen noen gang hadde blitt tatt.

Over 5000 kriminelle, mer enn noen gang, ble i fjor registrert i det norske DNA-registeret. Totalt inneholder registeret nå over 18.000 DNA-profiler.

Se reportasje i videovinduet øverst.

Les også: Vil ha drosjesjåfører i DNA-register

DNA-økning på 60 prosent

Etter den store DNA-reformen i politiet i 2008 har frekvensen på DNA-registrering økt markant.

– Vi har hatt en økning i antall registrerte personer i registeret på cirka 60 prosent, og vi får inn cirka 1000 sporprøver hver måned inn til laboratoriet vårt, sier Erik Liaklev i Politidirektoratet til TV 2.

Han er leder for DNA-reformen.

Men det spørs om det kommer flere DNA-spor fra klokkebutikken i Bodø.

– Vi har nå gjort de sikringstiltak som er mulige så langt, med både varmesøkende detektorer, bevegelsessensorer og vi låser nå inn alle eksklusive klokker i safer om natta slik at i alle fall disse varene er sikret, sier Christofer Aasland.