Norge avbestiller 2,8 millioner vaksinedoser

Norge har forhandlet seg fram til en avbestilling av nesten 3 millioner vaksinedoser mot svineinfluensa. Det sparer landet for 200 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at det ble klart at det er nok med én dose for de fleste for å gi fullgod beskyttelse mot svineinfluensa, viser det seg at Norge har kjøpt for mange doser.

I hemmelige forhandlinger er myndighetene blitt enige med produsenten GlaxoSmithKline (GSK) om at Norge får avbestille 2,82 millioner vaksinedoser, skriver VG.

For bare en uke siden gjorde legemiddelfirmaet det klart at det ikke var aktuelt å redusere leveransen til Norge.

– Vi er tilfreds med at vi i forståelse med produsenten har kommet fram til en ordning som gjør det mulig å redusere vårt vaksineinnkjøp med 30 prosent, sier Strøm-Erichsen i en pressemelding.

Selv om nærmere 60 prosent av befolkningen er vaksinert, sitter Norge likevel igjen med mange flere doser enn det som trengs. Det som blir til overs, blir gitt til Verdens helseorganisasjon WHO.

I utgangspunktet hadde Norge forpliktet seg til å kjøpe 9,4 millioner doser, nok til å tilby alle nordmenn to doser.

Overskudd av vaksinedoser har vært et hett tema i mange land i Europa, ikke minst etter at mange færre mennesker har latt seg vaksinere enn myndighetene ønsket. (©NTB)