sms (Foto: Foto: Sara Johannessen )
sms (Foto: Foto: Sara Johannessen )

Gransker svinefrykt-SMS

Klagestorm mot nettside etter ulovlig svineinfluensa-SMS.


Forbanna og irriterte kunder har i de siste dagene sendt inn klager til Forbrukerombudet etter at de mottok tekstmeldinger fra nettstedet Antibac.org.

Les også: SMS-svindel er altfor lett

Les også: 150 000 forsøkt svindlet via SMS

Se også: Slik lurer de deg

I meldingen manet antibac.org leserne til å ta sine forholdsregler mot svineinfluensaen og svare på tekstmeldingen.

Ifølge db.no lød meldingen slik:

Myndighetene har varslet økt spredning av svineinfluensa rundt nyåret. Ta dine forholdsregler. Send ANTI til 2180. For øvrig informasjon www.antibac.org.

Men for å sende ut slike massemeldinger kreves det at mottakeren av meldingen har gitt nødvendig samtykke til det.

Nå krever Forbrukerombudet at Antibac.org viser dokumentasjonen på at dette samtykket var på plass før meldingen ble sendt ut.

Har du tips i denne saken, eller har du opplevd noe lignende? Kontakt TV 2 hjelper deg.

Høyt klagetall

Fra tid til annen blir Forbrukerombudet gjort oppmerksom på slike masseutsendinger. Det som skiller denne fra tidligere utsendinger, er det store antallet som har klagd.

– Vi har ikke noen konkrete tall på hvor mange slike meldinger ble sendt ut, men vi har mottatt 45 skriftlige klager på få dager. Vanligvis vet vi av erfaring at det er kun et fåtall som klager slik saker, så når vi mottar så mange henvendelser så antar vi at det har blitt sendt ut et betydelig antall meldinger, sier juridisk rådgiver i ombudet, Sverre Åril til TV 2 hjelper deg.

Forbrukerombudet reagerer også på teksten i meldingen, som av flere innklagere har blitt oppfattet som skremmende og at den spiller på leserens frykt for sykdommen.

Inntrykket Forbrukerombudet sitter igjen med etter å ha lest de 45 klagene, er at Antibac.org ikke hadde det nødvendige samtykket.

Hvis de ikke klarer å dokumentere dette, vil utsendelsen av meldingen være i strid med markedsføringsloven.

– Vi har nå bedt Antibac.org bevise at de hadde disse bekreftelsene. Om vi ikke får det, så vil det gå mot sanksjoner mot nettsiden, sier Åril.

– Ikke samtykke

Til TV 2 hjelper deg innrømmer mannen bak nettsiden, Jan Morten Bringsved, at det ble sendt ut et «X-antall tusen meldinger», og han medgir at ikke alle som fikk meldingen var på samtykkelisten.

– Et par hundre hadde vi samtykke fra, men hvorfor så mange fikk den, kan jeg ikke svare på ennå, sier Bringsved, som lover å undersøke nærmere hvordan det skjedde.

Han hevder reklamemeldingene, som ble sendt i en såkalt bulk-SMS, ble sendt ut ved en feil. Meldingen som ble sendt ut skulle egentlig ha blitt distribuert i desember til de som hadde meldt seg inn på Antibac.org.

På hjemmesiden antibac.org, har det meste av informasjon nå blitt fjernet, og Bringsved har lagt ut en beklagelse til alle som mottok meldingen, og understreker at meldingen ikke kostet noe.

antibac.org
antibac.org