I speil
I speil

Du bestemmer: Lukter det godt eller vondt?

Les om historien bak verdens mest berømte tre!

Mitt første møte med de små duftende grantrærne var brutalt. Jeg har bestandig vært utrolig interessert i bil, og som guttunge hadde jeg skrapt sammen ukepengene mine for å kjøpe noe tøft å ha på rommet mitt – noe bil-greier.

AlphaTreeSepiaWS
AlphaTreeSepiaWS

Budsjettet var begrenset. Aller helst ville jeg jo hatt 1000-metere, Pioneer-stereo eller noe annet seriøst gromt bilstasj. Men pengene mine rakk ikke til annet enn to Wunderbaum. En gul og en blå.

Måtte flytte ut

Liker du lukten av svidd gummi? Lest test av BMW M5 her:

Jeg skrelte av plasten og hang begge to over senga mi, og gikk ut for å mekke på tråsykkelen min. Det gikk jo som det måtte...

Da jeg skulle legge meg om kvelden luktet det så jævlig at jeg ikke kunne sove der – og jeg måtte legge meg på rommet til storesøstera mi...!

Dagen etter ble Wunderbaumene festet på sykkelstyret i stedet, men lukten - den forsvant aldri helt fra rommet mitt.

Sur melk

I New York i 1952 er det en melkebilsjåfør som klager på lukten av sur melk etter søl i lastebilen han kjører. Klagen retter han til en kjemiker ved navn Julius Sämann. Kjemikeren ser med en gang forretningsideen, og tar utfordringen på strak arm. Denne Sämann tilbringer så flere år i dypet av de kanadiske skoger. Der forsker han på hvordan man kan utvinne duft-oljer av barnåler på vintergrønne trær. Produktet blir kjent som Little-Trees.

Til Norge kommerLittle-Trees senere som et lisensprodusert produkt under navnet Wunder-Baum.

Betty_Brosmer_2
Betty_Brosmer_2

Julius starter produksjon i en leid garasje i Watertown. Etter en vellykket lansering ruller bestillingene inn. Først fra USA, så fra hele verden. Suksessen er et faktum.

I fjor ble det bare i USA omsatt luktfriskere for den svimlende summen av 50 millioner dollar. Little Trees har 97 forskjellige luktkombinasjoner.

Pin up

Produktet vokste i popularitet. At super-pinup modellen Betty Brosmer (bildet) aktivt bidro i markedsføringen, gjorde nok ikke saken dårligere.

På 70-tallet invaderer "Little trees" det europeiske markedet. De små velduftene trærne i porøs papp er blant annet med i filmer, TV-pogram, og tegneserier.

26 forskjellige

Wunder-Baum finnes i dag i 26 forskjellige dufter. Siste skudd på stammen kom i desember 2009, og heter ”Black Forest”. 22 tidligere dufter har utgått.

Wunder-Baum produseres i ikke lengre i en leid garasje. Men i seks fabrikker. Tre i USA og tre i Europa. Det er fortsatt en familiebedrift, og det er Sämanns barnebarn, Daniel som i dag står ved roret på gigantforetaket som altså startet med lukten av spilt melk.

Ikke helt frisk

Man skulle tro at jeg var kurert etter hendelsen med Wunderbaumene på gutterommet – og det ble jeg jo på sett og vis også. Jeg har ALDRI hatt Wunderbaum i noen av mine biler. Men jeg fascineres allikevel - og samler på dem. Samlingen er ikke gigantisk, men jeg har over tyve forskjellige typer. Men nå er de trygt innpakket i plast og lagret i garasjen - jeg vil ikke oppleve en sånn luktskandale igjen...!

Hva mener du om Wunder-Baum? Lukter det godt - eller lukter det dritt? Skriv i kommentarfletet under!

For å spille Wunderbaum-spillet, klikk her:

Trenger du ny bruktbil? Sjekk vår bruktbil-guide: