Førjulstiden er høytid for bulker og mindre ulykker i trafikken. Nå gjelder det å være ekstra oppmerksom. (Foto: Scanpix / R Lawrence)
Førjulstiden er høytid for bulker og mindre ulykker i trafikken. Nå gjelder det å være ekstra oppmerksom. (Foto: Scanpix / R Lawrence)

Damer over tretti bulker mest

Visste du at kvinner fra 30 år og oppover bulker bilen oftere enn jevngamle menn?

Damene krasjer bilen oftere - til gjengjeld er skadene mindre omfattende enn mennenes. Det vil i praksis si at kvinner ofte har små dulte-borti-skader, men at når menn først bulker, så er det alvorligere og større skader.

Jenter med ferskt førerkort derimot, kjører bedre enn jevnaldrende gutter. Derfor har jenter ofte halve forsikringspremien av hva gutta i denne årsklassen har, viser tall fra IF skadeforsikring.

IF kan dokumentere at en gutt på 18 år har seks ganger større ulykkesrisiko enn normalrisikoen. En jente på 18 har cirka 2,5 ganger større ulykkesrisiko enn en normalrisikoen.

Jevner seg ut

I 23 -24 års alderen jevner det seg ut. Da er menn og kvinner like gode – eller dårlige – bak rattet. Og slik holder det seg til rundt 30-års alderen.

Da snur bildet seg, og da er det damene som bulker mest. Men kvinnenws skader koster altså mindre enn menns. Dette kan skyldes at kvinner kjører litt forsiktigere enn menn. Og typiske "kvinneskader" er søyler i parkeringshus, portstolper og gjerder.

Kan ikke lukeparkere

En engelsk undersøkelse viser at bare 23 % av kvinnene klarer å lukeparkere på første forsøk, mens tallet for menn er på 71 %.

Eldre sjåfører er bedre enn sitt rykte, viser statistikken fra IF. Den holder en jevn kurve, men gjør en liten knekk oppover etter fylte 75 år.

At eldre ikke har flere skader, kan skyldes at de kjører lite under ugunstige forhold og i mørke og på glatte veier.