KLIPPFISK: Ved Jangaard Export AS eksporterer de klippfisk til blant annet Portugal. (Foto: TV 2)
KLIPPFISK: Ved Jangaard Export AS eksporterer de klippfisk til blant annet Portugal. (Foto: TV 2)

Norsk klippfisk byttes mot Cuba-salsa

Etter revolusjonen i1959 har Cuba vært et lukket marked for norsk klippfisk. Nå skal det gjenåpnes med en noe spesiell byttehandel; Salsa fra Cuba mot norsk klippfisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er kulturentreprenøren Ola Rokkones som har fått Eksportutvalget for fisk med på prosjektet, og nå forbereder han en storstilt norsk klippfiskjippo på Cuba senere i år.

Klippfisksug på Cuba

– Det er et helt folk som virkelig lengter etter klippfisk. På Cuba bor det 12 millioner mennesker som ikke har spist klippfisk på 50 år, forteller Rokkones.

Les også: 35 millioner måltider norsk sjømat hver dag

Eksportutvalget for fisk er med på å finansiere prosjektet, og i første omgang tar man sikte på å bytte norsk klippfisk med kubansk salsa.

– Vi skal lage en kanonfestival med klippfisk og kubansk kultur på Cuba senere i år. Neste år tar vi sikte på å få over et orkester fra Cuba. Kall det gjerne kulturbasert handel, sier informasjonsmedarbeider Pjokken Eide i Eksportutvalget for fisk.

Skeptisk veteran

I Ålesund er klippfiskveteranen Bjarne Haagensen skeptisk, og rister på hodet over Eksportutvalgets Cuba-framstøt.

– Cuba er ikke i stand til å kjøpe fisk i dag. Det er ingen kjøpere, og det er ingen organisasjon som kan kjøpe fisken. Den siste fisken solgte vi gjennom et fellessalg, og det var mange, mange år siden. Det var under Castro, og da byttet vi fisk mot sukker, forteller Haagensen til TV2.

Hans firma Jangaard Export AS er landets største eksportør av klippfisk, og Haagensen ber eksportutvalget heller konsentrere seg om eksisterende marked som Portugal, der konsumet i fjor økte med 25 prosent.

– Hvis Eksportutvalget for fisk begynner å drive reklame på Cuba, så er det å kaste penger ut av vinduet, mener eksportveteranen.

Les også: Ny eksportrekord for norsk sjømat

Oppløftende statistikk

I Eksportutvalget viser man til oppløftende statistikk der det framgår at Cubas naboer Jamaica og Den dominikanske republikk kjøper mer og mer norsk klippfisk.

– Der er matkulturen svært lik den kubanske, og derfor tror vi at det også på Cuba finnes et marked som kan gjenopplives. Når man ser hvor sterk tradisjonen for klippfisk er i området, så er jeg ikke skremt i det hele tatt, sier prosjektets far, Ola Rokkones.