Offisielle bilder av Saab 9 5
Offisielle bilder av Saab 9 5

Super-Saaben kan få nytt liv

Nye 9-5 er bilen som skulle redde Saab. Nå tyder mye på at også den havner i Kina.

De siste Saab-optimistene har fått et nytt skudd for baugen. Nå melder svenske media at Saab-eier General Motors (GM) har forhandlet fram en avtale med kinesiske SAIC om produksjon av nye 9-5 i Kina. Der skal den selges under Buick-navnet.

Produksjonsverktøyet for bilen skal angivelig sendes fra Trollhättan allerede på fredag. Hvis det skjer, er det den endelige spikeren i Saab-kista.

Kom for sent

– Dette er absurd, sier Lars Carlström fra Genii-konsortiet som vil kjøpe Saab, til svenske Aftonbladet.

Nye Saab 9-5 er bilen som skulle sørge for den store snuoperasjonen for Saab. Den er ferdig utviklet, biljournalistene har gitt den tommelen opp - men den kom altså for sent til å redde Saab.

Se spionbildene av 9-5 stasjonsvogn - klikk her

Store inntekter

Denne bilen vil være helt avgjørende for å få Saab på beina igjen. Hvis den ikke er med på kjøpet, er det heller ikke noe grunnlag for å drive Saab videre.

Tidligere har rettigheter og produksjonsverktøy for dagens 9-3 og 9-5 blitt solgt til SAIC. Sammen med salg av nye 9-5, vil dette kunne gi GM inntekter som er større enn et salg av hele merket vil innbringe.

Les test av dagens Saab-modeller - klikk her

Bare for hjemmemarkedet?

Det er ikke kjent om SAIC vil kunne eksportere 9-5 eller om bilen i såfall kun er beregnet på hjemmemarkedet.

For kineserne vil dette bety et kvantesprang. De får tilgang på en splitter ny og høyteknologisk bil som det har kostet store summer å utvikle. Pr. i dag er ingen andre kinesiske bilprodusenter i nærheten av å kunne tiby noe lignende.

Offisielle bilder av Saab 9-5
Offisielle bilder av Saab 9-5