Hytte i fjellet. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
Hytte i fjellet. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Tåler ikke ekstremværet

Ekstremværet er en utfordring for hustakene. Før du vet ord av det, kan du ha vekten av en tankbil på taket.


Et endret klima med mer ekstremvær kan gi store, plutselige snøfall som bygningene våre ikke er dimensjonert for.

Les også: Millionskader etter sprengkulde

Forskningsleder Vivian Meløysund ved SINTEF Byggforsk ferdigstiller nå sin doktorgrad om klima og snølast på tak, og hun oppfordrer oss til å følge med på endringer i huset.

– Hvis det knirker og smeller i konstruksjonen, kan det være fare på ferde. Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i huset, kan det være et varsel om at belastningen er betydelig, advarer hun.

Slik måker du taket

Ekspertene råder oss til å måke taket jevnt, fordi skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning.

Du bør også la det være igjen 10–20 cm snø på taket, for å beskytte taktekningen som det er lett å skade. I tillegg bør du sikre deg godt, og unngå å sette store mengder snø i bevegelse samtidig.

Statens byggtekniske etat har laget en liste med punkter du bør følge når du skal måke, for å unngå skade både på tak og personer:

1. Det må foretas en vurdering av hvor snøen havner når den måkes ned fra taket. Det kan være at tilstøtende tak- og veggkonstruksjoner ikke tåler den ekstra belastningen

2. Unngå å lage renner i snølaget på tvers av takfallet. Slik måking kan føre til at det blir ustabilitet i snøen på taket og at store snømengder kan settes i bevegelse samtidig

3. Dersom snøen langs veggene har fonnet seg helt opp til taket må en være forsiktig med å sette inn maskinelt utstyr for å fjerne snøen på bakken. Samme forhold som under pkt. 2 kan oppstå, og snømengden på hele takflaten kan dermed bli satt i bevegelse

4. Unngå at store snømengder kommer i bevegelse samtidig. En wire som føres gjennom snølaget kan fjerne mye snø, men en rask avlastning kan sette en konstruksjon i svingninger som den ikke tåler

5. Taket bør måkes jevnt. Skjevbelastninger kan være mer kritisk enn en større, jevnt fordelt belastning

6. Unngå å fjerne snøen helt ned til tekningen, det er lett å skade papp-, plate- og taksteinstekninger. La det være igjen noe snø på taket (10 – 20 cm).

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30