hakon mosvold larsen (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
hakon mosvold larsen (Foto: Håkon Mosvold Larsen)

Millionskader etter sprengkulde

Pass på røra. Sprengkulda utløser skademeldingsstorm hos forsikringsselskap

– Med den kulda vi har hatt nå, ser vi ikke bort ifra at 2009 kan bli et nytt toppår for skadeutbetalinger, sier assisterende informasjonsdirektør i If, Emma Elisabeth Vennesland til TV 2 hjelper deg.

Les også: Sprengkulde øker brannfaren

Går mot ny rekord

I 2008, som betegnes som en mild vinter, utbetalte forsikringskjeden ut ca. 10 millioner til huseiere som følge av frostskader. Nå regner med If med at skadeomfanget i 2009 vil resultere i en ny utbetalingsrekord, og sprengkulden som herjer i landet er den store syndebukken.

– Ved utgangen av september 2009 hadde vi utbetalt 23 millioner kroner, og dette var før den voldsomme frosten vi nå har hatt over store deler av Norge sier Vennesland til TV 2 hjelper deg

For mens temperaturen sank i juleferien, har telefonene gått varmt hos forsikringsselskapet. Bare siden julaften har If mottatt 500 skademeldinger som følge av frostskader i hus.

– Vi merker helt klart sjokkulden, sier Vennesland, og legger til at de regner med at de vil få enda flere skademeldinger i ukene som kommer.

– Dette er et tall vi bare regner med vil øke, sier hun.

Millionskader

Den assisterende informasjonsdirektøren sier at skadene dreier som alt fra småskader til omfattende skader i millionklassen.

– De vanligste skademeldingene nå er rett og slett vannrør som ryker på grunn av frosten og vann som flommer ut og raskt fryser. Folk som har vært bortreist i jula har kommet hjem til skøytebaner utenfor garasjen, og inne i husene etter at vannrøra sprakk mens de var vekk, sier hun.

Store variasjoner

Hvor kald og lang vinteren er her til lands, varierer fra år til år, og det kan være en av grunnene til at det går mot ny utbetalingsrekord, mener Vennesland.

– Noen vintre med nesten vårtemperaturer, mens andre ganger med rene polarkulde. Dette endrede værbildet gjør det også vanskelig å bruke gamle erfaringer når det gjelder fyring inne i huset.

– Glem finanskrisa

Så langt i vinter har If sett en økning i frostskader på utleieboliger, og Vennesland mistenker at folk prøver å spare noen kroner når de reiser bort fra boligen.

– Med den kulda som vi nå har over store deler av Norge, er det viktig å passe på vannrørene omtrent som man passer på barn. Man kan ikke tenke finanskrise i det været som er nå, sier Vennesland.