Barn barnehage lekeplass illustrasjon (Foto: Heiko Junge)
Barn barnehage lekeplass illustrasjon (Foto: Heiko Junge)

Fant livsfarlig barnetøy

Tusenvis av barneklær lever ikke opp til sikkerhetsstandarden og kan forårsake alvorlige ulykker, viser dansk undersøkelse.

Sikkerhetsstyrelsen i Danmark og ti andre land har undersøkt sikkerheten blant klærne til de minste.

Les også: – Den nye barnevognen var livsfarlig

Undersøkelsen avslørte at tusenvis av klesplagg har snører og lisser som kan forårsake kvelningsulykker.

De europeiske markedsovervåkningsmyndighetene har mottatt en rekke rapporter om ulykker hvor løse bånd og snører på barneklær har viklet seg fast i sykler, bildører og lekeapparater og hvor barnet har kommet til skade eller i verste tilfeller kvalt, skriver Politiken.dk.

25 med farlig og ulovlig design

Den danske Sikkerhetsstyrelsen undersøkte butikker og nettbutikker på jakt etter ulovlige klær, og totalt ble det funnet 25 klesmerker og typer som ikke levde opp til sikkerhetsstandarden, og dermed anses som farlige for små barn.

Sikkerhetsstyrelsen kan ikke si nøyaktig hvor mange plagg som ble funnet, men av de 25 forskjellige plaggene som ble stemplet som ulovlig og trukket tilbake, ble det funnet flere tusen eksemplarer. I all hovedsak var det jakker, parkdresser og gensere som ble trukket tilbake, skriver Politiken.dk.

– Vi fant snører på steder på klærne hvor det ikke må være snører, sier kommunikasjonskonsulent i Sikkerhetsstyrelsen, Dorthe Rasmussen.

– Det har vært tilfeller i Danmark hvor barn har kommet til skade eller blitt kvalt på grunn av snørene i klær. Det er et skrekkscenario ut av de vanlige, fordi det er så meningsløst, sier Rasmussen til avisa.

Sikkerhetsstyrelsen vil ikke gi ut navnene på plaggene som ble trukket fra markedet.

– Ikke et problem i Norge

I Norge er det Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som sørger for at produktene på det norske markedet er sikre.

Kommunikasjonsrådgiver i DSB, Eva Ulland, sier til TV 2 hjelper deg at de har hørt om den samkjørte europeiske sikkerhetstesten, men at Norge ikke var et av deltakerlandene.

– I Norge jobber vi annerledes enn i Danmark. Mens danskene går ut og henter inn plagg til testing, jobber vi mer med informasjon mot selve bransjen, sier Ulland til TV 2 hjelper deg.

DSB har ikke statistikk over ulykker som skyldes barneklær, og Ulland sier at det ikke er et problem her i landet.

– Dette er ikke rapportert som noe problem i Norge. DSB har en god dialog med bransjen som melder fra om dette skulle bli et problem, sier hun.

Har du opplevd farlige barneklær? Tips TV 2 hjelper deg.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30