Sier Kina trenger base utenlands

Kina trenger en permanent marinebase utenlands for å forsyne kinesiske skip i den internasjonale styrken mot pirater utenfor Somalia, ifølge en kinesisk kontreadmiral.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kontreadmiral og forsker Yin Zhuo kom med uttalelsene i et intervju med Kinas statlige radio onsdag. Yin er ofte tidligere blitt brukt som talsmann for synspunkter fra Kinas marine. En utskrift av intervjuet kunne leses på den offisielle hjemmesiden til Kinas forsvarsdepartement.

- Jeg tror at en relativt stabil, solid base til forsyninger og reparasjoner vil være på sin plass, sa Yin, uten å antyde konkret hvor han mener en slik flåtebase burde plasseres.

- Jeg tror land i nærheten av enhver langsiktig forsyningsbase som Kina oppretter, og andre land som deltar i eskortevirksomheten, kan forstå dette, sier Yin, som understreker at spørsmålet «helt og fullt er en sak for landets utenrikspolitiske kretser».

Folkerepublikken Kina har i hele sin tid under kommunistisk styre sagt at man ikke ønsker å opprette militære baser utenlands. Uttalelsene fra Yin tolkes som en mulig endring av denne politikken. (©NTB)