Apple sensurerer iPhone i Kina

Informasjonsteknologiselskapet Apple ser ut til å ha sensurert programmer som gjelder Dalai Lama i iPhonene de selger i Kina, skriver PCWorld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Programmer som omtaler Dalai Lama fins i de versjonene av iPhone som selges i de fleste andre land, men ikke i den kinesiske versjonen. Det samme gjelder programmer som gjelder Rebiya Kadeer, uighur-lederen som lever i eksil.

Det var da China Unicom overtok salget av iPhone i Kina for to måneder siden, at det ble klart at programmene var blokkert. I og med at et kinesisk firma nå står for salget, er innholdet i telefonen underlagt kinesisk lovgiving.

– Vi oppfyller kravene til lokal lovgiving. Ikke alle programmer er tilgjengelig i alle land, skriver talskvinne Trudy Muller i Apple i en e-post til magasinet PCWorld.

Minst fem Dalai Lama-programmer viste seg å være blokkert på fire iPhoner som ble prøvd i butikken til China Unicom. På en femte telefon kom de imidlertid opp, uten at noen kunne forklare hvordan det hadde seg.

Noen av dem viser sitater fra den tibetanske åndelige lederen, som Dalai Quotes og Dalai Lama Prayerwheel, mens et annet viser hvor han til enhver tid befinner seg.

Et femte program som ikke er tilgjengelig, inneholder opplysninger om vinnerne av Nobels fredspris, inkludert Dalai Lama. (©NTB)