Fransk domstol stanser klimaskatt

Den foreslåtte CO2-skatten i Frankrike er blitt stanset av landets grunnlovsdomstol fordi den inneholder for mange unntak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avgjørelsen tirsdag beskrives som pinlig for regjeringen og president Nicolas Sarkozy.

Meningen med skatten var at den skulle få forbrukere og bedrifter til å spare energi og bruke mindre fossilt drivstoff. Men etter kritikk fra mange hold har regjeringen gått med på at en rekke utslippsformer må få slippe skattlegging.

–93 prosent av CO2-utslippene fra industrien, bortsett fra drivstoff, vil bli fullstendig unntatt fra karbonskatten, heter det i grunnlovsdomstolens kjennelse.

Planen var at den nye skatten skulle innføres fra 1. januar. Nå sier statsminister François Fillon at regjeringen på nyåret skal se på forslaget på nytt og ta hensyn til grunnlovsdomstolens innvendinger.

Karbonskatten har vært et flaggskip i president Sarkozys kamp for å kutte Frankrikes utslipp av klimagasser. I tillegg var det meningen at den skulle sikre 4,1 milliarder sårt tiltrengte euro til statsbudsjettet.

Grunnlovsdomstolen, som har i oppgave å vurdere om ny lovgiving er i tråd med grunnloven, mener imidlertid at regjeringens forslag strider mot prinsippet om skattelikhet. (©NTB)