Erstatningssummene etter innbrudd, samt ran og tyveri fra forretninger og småbedrifter har økt i 2009.  (Foto: ThinkFoto.dk/Colorbox)
Erstatningssummene etter innbrudd, samt ran og tyveri fra forretninger og småbedrifter har økt i 2009. (Foto: ThinkFoto.dk/Colorbox)

Innbruddsbølge rammer næringslivet

Stadig flere gullsmeder, urmakere og optikere rammes av innbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hittil i år har erstatningssummene etter innbrudd, samt ran og tyveri fra forretninger og småbedrifter, økt med 27 prosent til 200 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor.

– Utviklingen bekymrer oss. En så kraftig økning av erstatningssummene viser at de kriminelle får stadig større verdier med seg, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i FNH.

Flere sjokkbrekk

De såkalte «sjokkbrekkene» hos gullsmeder og urmakere, samt andre forretninger med lett omsettelige varer som sigaretter og eksklusiv kosmetikk, har blitt stadig hyppigere i 2009. I flere tilfeller har tyvene fått med seg verdisaker på opptil en million kroner på et par minutter.

– Det er ingen tvil om at de som står bak disse innbruddene, er svært profesjonelle og at dette er godt organisert, sier Neverdal.

Flere pågripes

Hun mener det er avgjørende at politiet får ressurser til å etterforske sakene og er svært positiv til politiets aksjon «Operasjon Grenseløs», som omfatter arbeid på tvers av politidistriktene.

– Vi ser at dette virker, og når dette prosjektet nå er utvidet til flere politidistrikter, håper vi det bidrar til at flere gjerningsmenn pågripes, sier Neverdal i en pressemelding. (©NTB)