Arve Johnsen vil ikke skjerme Lofoten

Arve Johnsen, Statoils første sjef, mener at Lofoten og Vesterålen ikke må skjermes permanent mot oljevirksomhet. Han sier at miljøargumentene er overdrevne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi står jo allerede midt oppe i dette mulige spiskammerset. Vi må ikke stoppe nå, sier Johnsen til Dagens Næringsliv.

Johnsen var toppsjef i Statoil fra grunnleggelsen i 1972 til han måtte gå av i 1988, etter overskridelsene på Mongstad. Han er stadig aktiv i norsk oljepolitikk, men det er første gang han mener noe offentlig om Lofoten og Vesterålen.

– Det er ikke gitt at dette kommer til å skade miljøet. Vi har med åpningen av Barentshavet dokumentert at miljø og olje lar seg kombinere, så hvorfor skulle ikke det kunne skje i Lofoten og Vesterålen? spør Johnsen.

Han mener miljødimensjonen har fått for stor plass i debatten i forhold til petroleums- og inntektsperspektivene. Han peker dessuten på at en åpning av Lofoten og Vesterålen vil følge det mønsteret som over tid er etablert i Norge, en tilnærming som bygger på at all tilgjengelige informasjon skal ligge på bordet før en beslutning fattes. Deretter går man skrittvis fram.

– Jeg ser ingen grunn til at man skal overdrive mulige skader på miljøet. Dette handler om sannsynligheter. Det er alltid en sannsynlighet for at man kan komme til å få et utslipp, men det er ikke det historien viser, sier Johnsen.

Han erkjenner at Lofoten og Vesterålen er vitale områder for torskelarver, men mener det vil være mulig å tilpasse boringen til miljøhensynene. (©NTB)