Libanesiske regjeringsstyrker åpnet tirsdag ild mot et israelsk jagerfly som krenket landets luftrom (Illustrasjonsfoto: F16I ). (Foto: JIM HOLLANDER/EPA)
Libanesiske regjeringsstyrker åpnet tirsdag ild mot et israelsk jagerfly som krenket landets luftrom (Illustrasjonsfoto: F16I ). (Foto: JIM HOLLANDER/EPA)

Libanesiske styrker åpnet ild mot israelske jagerfly

Libanesiske regjeringsstyrker åpnet tirsdag ild mot fire israelske jagerfly som krenket luftrommet over landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hærens luftvernkanoner åpnet ild mot fire israelske jagerfly som hadde fløyet i lav høyde over det sørøstlige Hasbaya-regionen siden tirsdag morgen, opplyser en talsmann for den libanesiske forsvaret.

Krenker luftrommet nesten daglig

Israelske jagerfly krenker nesten daglig luftrommet over Libanon, i strid med Sikkerhetsrådets resolusjon 1701 fra 2006. Det hører med til sjeldenhetene at det libanesiske forsvaret åpner ild mot flyene.

LES OGSÅ: Hizbollah får beholde våpnene

Israel argumenterer med at overflygningene er nødvendige for å overvåke det de hevder er massiv våpensmugling til Hizbollah i Sør-Libanon.

Israel gikk i 2006 til krig mot Hizbollah, men lyktes ikke med å avvæpne gruppen og høstet massiv fordømmelse på grunn av de store ødeleggelsene angrepene forårsaket.

Nekter å legge ned våpen

Hizbollah er representert i den libanesiske nasjonalforsamlingen og regjeringen, som gir den sjiamuslimske gruppen anledning til å ha sin egen milits sør i landet.

LES OGSÅ: Libanon får endelig ny regjering

Tolvte desember i år fikk regjeringen formelt nasjonalforsamlingens tilslutning, selv om det kristne falangistpartiet protesterte mot at Hizbollah får beholde våpnene.

– Hvorfor skal noen libanesere ha rett til våpen, mens andre ikke har det, ville falangistpolitikeren Sami Gemayel vite.

FNs sikkerhetsråd krevde i 2006 at Hizbollah-militsen i Sør-Libanon skulle legge ned sine våpen. Hizbollah nekter og viser til at Israel fortsatt okkuperer de omstridte Shebaa-høydene.

(©NTB/tv2nyhetene.no)