DEMONSTRASJON:  den internasjonale organisasjonen Pure salmon campaign vil demonstrere mot oppdrettsgiganter.  (Foto: Eeg, Jon/SCANPIX)
DEMONSTRASJON: den internasjonale organisasjonen Pure salmon campaign vil demonstrere mot oppdrettsgiganter. (Foto: Eeg, Jon/SCANPIX)

Laksen kan bli influensa-fri

Fryktet sykdom kan bli helt borte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om få år kan laksen være kvitt infeksiøs lakseanemi, en sykdom som ligner influensaviruset som angriper mennesker og har påført oppdrettere store tap i flere tiår.

Genforskning

Det har vært en økning i antall utbrudd av infeksiøs lakseanemi (ILA) de siste årene, men forskning ved Norges veterinærhøgskole (NVH) gir grunn til optimisme, skriver forskning.no.

De har funnet rundt 100 gener som de mener har med laksens resistens mot viruset å gjøre og jobber nå med de tre-fire genene som de tror har mest å si for motstandsdyktigheten.

– Når vi har identifisert de genene som gir mest motstandsdyktighet mot infeksjon, kan vi selektere dem i avl. Vi kan dermed avle fram en laks som er motstandsdyktig mot viruset, sier NVH-forsker Bjørn Høyheim, som leder arbeidet.

LES OGSÅ: Slår katastrofealarm for laksen

Nyttig for folk

Samtidig kan forskningen på laks være nyttig for å finne ut hvordan menneskelige influensavirus kan bekjempes.

– Selv om mennesket og laksens immunapparat er svært forskjellig, kan det likevel være at vi kan finne noen basismekanismer som også kan være nyttige for å studere samspillet mellom våre gener og humane influensavirus. Men her er jeg redd for å ta munnen for full, sier Høyheim. (©NTB)